Euro kvůli obavám ohledně Řecka oslabuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Euro dnes kvůli obavám z bankrotu zadluženého Řecka oslabuje, naopak americkému dolaru pomáhají příznivé údaje o stavební aktivitě ve Spojených státech. Tato statistika podle ekonomů podpořila spekulace, že americká centrální banka (Fed) by mohla už v září zahájit zvyšování úrokových sazeb.

Jednotná evropská měna kolem 18 hodin našeho času odepisovala zhruba půl procenta na 1,1224 dolaru. Kurzy dalších předních měn se k dolaru výrazněji neměnily. Investoři totiž čekají na středeční prohlášení Fedu po dvoudenním zasedání jeho měnového výboru. Doufají, že si pak budou moci učinit lepší představu o termínu, kdy centrální banka zahájí zvyšování úrokových sazeb.

Řecký premiér Alexis Tsipras dal dnes najevo, že pokud se Řecku nepodaří uzavřít včas novou dohodu o finanční pomoci s mezinárodními věřiteli, nezaplatí Atény dluh Mezinárodními měnovému fondu (MMF), který je splatný na konci měsíce.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že počet nových povolení k výstavbě obytných nemovitostí ve Spojených státech se v květnu zvýšil o téměř 12 procent na osmileté maximum.