Euro se poprvé od května dostalo nad 1,28 dolaru

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Kurz eura vůči dolaru dnes poprvé od letošního května překročil hranici 1,28 USD. Investoři očekávají, že americká centrální banka (Fed) přikročí k dalšímu kvantitativnímu uvolňování měnové politiky. To by vedlo k tisknutí nových dolarů, což by mělo negativní dopad na hodnotu americké měny.

Euro je podporováno rovněž čtvrtečním oznámením programu nákupu státních dluhopisů Evropskou centrální bankou. Program má snížit uvěrové náklady silně zadlužených členů eurozóny a zabránit šíření dluhové krize. Ohlášení programu posílilo poptávku investorů po rizikovějších aktivech.

Jednotná evropská měna odpoledne vůči dolaru posílila o 1,4 procenta na 1,2801 USD. Během dne se vyšplhala až na 1,2806 USD, napsala agentura Reuters.

Vývoj kurzu eura k dolaru za poslední rok

Vývoj kurzu eura k dolaru za poslední rokVývoj kurzu eura k dolaru za poslední rok | vrba@mf.cz

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti v USA v srpnu klesla na 8,1 procenta z červencových 8,3 procenta navzdory nečekaně slabému přírůstku pracovních míst. Neuspokojivá tvorba pracovních míst podpořila očekávání, že Fed zahájí další kolo kvantitativního uvolňování měnové politiky.

„Kvantitativní uvolňování podpoří akcie, poškodí dolar a pro ekonomiku nebude velkým přínosem. Co jiného však může aktivní Fed dělat?“ uvedl analytik Joseph Trevisani ze společnosti Worldwide Markets.