Euro se propadlo nejhlouběji od roku 2002, investoři se bojí recese

Euro je zpět pod paritou s dolarem, kleslo nejníže od roku 2002

Euro je zpět pod paritou s dolarem, kleslo nejníže od roku 2002 Zdroj: profimedia.cz

Euro je zpět pod paritou s dolarem, kleslo až na 0,9934 dolaru, nejníže od roku 2002. Investoři se v obavách z recese odvracejí od rizikových transakcí a nakupují zejména americkou měnu, považovanou v takové situaci za bezpečnou. Dolaru nahrává i předpoklad pokračujícího zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Jednotná evropská měna vůči dolaru krátce po 17:30 středoevropského letního času ztrácela téměř jedno procento a pohybovala se kolem 0,9942 dolaru. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si připisoval 0,8 procenta téměř na 109 bodů.

K poklesu kurzu eura přispělo i páteční oznámení, že ruská plynárenská společnost Gazprom na konci tohoto měsíce na tři dny zastaví dodávky plynu do Evropy přes plynovod Nord Stream 1. Investoři se obávají, že tento krok by mohl prohloubit energetickou krizi, která v posledních měsících zatěžuje Evropskou unii a s ní i jednotnou evropskou měnu.

Reflexe Kalouska a Stoniše 57: Přijetí eura má 13 let zpoždění. Teď jde o to, aby lidi měli vůbec nějaké peníze

Video placeholde
• Reflex.cz

Evropská centrální banka musí pokračovat ve zvyšování sazeb, i když je recese v Německu stále pravděpodobnější, řekl v rozhovoru s listem Rheinische Post šéf německé centrální banky Joachim Nagel. Předpověděl také, že meziroční míra inflace v Německu by se na podzim mohla vyšplhat na deset procent a zůstat nepříjemně vysoká až do roku 2023.

Čínský jüan klesl na nejnižší úroveň za téměř dva roky po zprávě, že čínská centrální banka opět snížila některé úrokové sazby. Peking chce povzbudit ekonomiku oslabenou realitní krizí a protikoronavirovými opatřeními. Zároveň jde proti trendu v ostatních velkých ekonomikách, které úroky kvůli vysoké inflaci spíše zvyšují.

Dolar k čínské měně krátce po 17:30 středoevropského letního času přidával téměř půl procenta na 6,8483 jüanu.