Evropské akcie v pátek prudce posílily, celkově za týden mírně klesly

Burza, Německo

Burza, Německo

Evropské akciové trhy dnes navzdory počátečnímu poklesu prudce posílily poté, co čtveřice západoevropských zemí zakázala spekulace na pokles cen vybraných bank a pojišťoven. Náladu investorů podpořila rovněž příznivá zpráva o červencovém vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Panevropský index FTSEurofirst 300 stoupl o 3,4 procenta a uzavřel na 966,83 bodu. Za celý týden si však odepsal 0,8 procenta.

Evropské akciové trhy zaznamenaly už třetí týdenní pokles za sebou. V pátek se ale podařilo ještě hlubší ztráty znovu částečně smazat.

Dobře si dnes vedl bankovní sektor, jehož index STOXX Europe 600 posílil o čtyři procenta. Francouzská banka Société Générale, která je majitelem Komerční banky, posílila téměř o šest procent. Zaznamenala tak druhý nárůst za sebou poté, co se ve středu propadla o 15 procent kvůli spekulacím o finančních problémech.

„Vracejí se investoři, kteří hledají podhodnocené tituly. Snaží se využít nízkých cen a v některých případech rekordně nízkého ohodnocení,“ řekl analytik společnosti Barclays Wealth Henk Potts. „Podporu poskytují i výsledky firem,“ dodal.

Francie, Itálie, Španělsko a Belgie s okamžitou platností zakázaly spekulace na pokles cen akcií vybraných bank a pojišťoven. Ty umožňují profitovat z poklesu kurzů a podle některých názorů jsou i hlavní příčinou abnormálního kolísání burz.

„Krátkodobě to může uklidnit situaci, když se ale podíváte, co se stalo po pádu Lehman Brothers, tak zjistíte, že to moc nepomohlo,“ poznamenal k zákazu analytik švýcarské investiční společnosti ClairInvest Ion-Marc Valahu. Připomněl tak podobný zákaz, k němuž některé země sáhly po pádu zmíněné americké banky v roce 2008. „Pořád ale můžete spekulovat na pokles nákupem opcí a futures,“ dodal.