Evropské banky se opět dostaly do formy jako před brexitem, akcie za čtyři měsíce podražily o 28 procent

Barclays

Barclays

Barclays
Barclays
Logo Barclays
Pobočka banky Barclays
U zátěžových testů britských bank byly také obavy z dopadů brexitu, které se projevily na pádu akcií. Kromě britské Barclays tak mohli investoři nadprůměrně vydělat i na britské HSBC.
14
Fotogalerie

Přesně čtyři měsíce trvalo, než se evropské bankovnictví vypořádalo s výsledky britského referenda o odchodu z EU. Akciový index sdružující největší finanční domy na starém kontinentu se tento týden vrátil na svou úroveň z předvečera brexitu. Pro investory se stala včasná sázka na akcie oslabených evropských bank ziskovou bonanzou, jen od referenda totiž podražily jejich akcie v průměru o více než 28 procent. 

„Domnívám se, že jde o dočasný pohyb do okamžiku, než se téma brexitu začne znovu skloňovat nebo než bude případné referendum o samostatnosti Skotska,“ soudí nezávislý ekonom Petr Hlinomaz. Jen během dvou dnů následujících po oznámení brexitu přišly akcie evropského bankovního sektoru o 22 procent hodnoty a jejich ceny padly na čtyřleté dno. 

Nejzajímavější příběh nabídly investorům po brexitu akcie britské banky Barclays. Výsledek referenda srazil hodnotu jedné ze čtyř největších ostrovních bank o třetinu, její akcie ale do současnosti stihly ostrý propad takřka vyrovnat. Burziáni tak během čtyř měsíců brali výnos převyšující 43 procent. Bezmála o 40 procent výše jsou od brexitu i akcie dalšího ostrovního gigantu HSBC. 

Ekonomové zdůrazňují, že zatímco negativní efekt brexitu odezněl, základní hrozby pro byznys evropského bankovního sektoru trvají i nadále. „Stěžejní pro vývoj akcií sektoru jsou potenciální problémy některých ústavů, jako například Deutsche Bank, a rovněž extrémně nízké úrokové sazby, které bankám způsobují potíže kvůli nízkému rozpětí mezi inkasovanými a vyplácenými úroky,“ připomíná analytik BH Securities Martin Vlček.

Vývoj akcií evropských bankVývoj akcií evropských bank|E15

Jednu z posledních růstových vln zažily akcie evropských bank během uplynulých několika týdnů. Jen od poloviny října posílily bankovní tituly z indexu Euro Stoxx 600 o bezmála devět procent. Z historického hlediska se nicméně ceny bankovních akcií drží nízko, ve srovnání s předkrizovým maximem jsou jejich nynější ceny o tři čtvrtiny nižší. Levnější jsou bankovní akcie i ve srovnání s loňskem, oproti říjnu 2015 index zlevnil o 24 procent.