Formule 1 míří na burzu v Singapuru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Vlastníci práv na závody formule 1 zvažují uvést poprvé část akcií svého podniku Formula One (F1) na veřejný trh. Šéf závodů Bernie Ecclestone jim navrhl umístit je na burzu v Singapuru.

K úpisu akcií F1 Ecclestone řekl, že investiční společnosti CVC Capital Partners, která má na podniku většinový podíl, navrhl Singapur. Dodal ale, že rozhodnutí je plně na nich. Kdyby F1 vydala v Singapuru nejnižší možný podíl 15 procent akcií, měla by emise hodnotu 1,5 miliardy dolarů (asi 28 miliard korun).

O prodeji akcií F1 na burze se spekuluje už dlouho, letos je však toto téma zvláště živé. Na konci roku vyprší platnost důvěrné obchodní dohody, která rozděluje reklamní příjmy mezi vlastníky komerčních práv na závody a závodní týmy.

Zdroje agentury Reuters uvádějí, že se zvažuje emise jen části akcií F1. Většinovým podíl zůstane nadále CVC, která jej získala od Ecclestona v roce 2006.

Podle britské televize Sky News požádala CVC banku Goldman Sachs, aby prozkoumala možnost prodeje části akcií F1 novému investorovi, což by byla předehra pro primární emisi. Loni se objevily spekulace, že o F1 stojí mediální magnát Rupert Murdoch.

Možnost prodat své akcie na singapurské burze zvažuje i slavný anglický fotbalový klub Manchester United. Evropské sportovní podniky chtějí využít vysoké poptávky východoasijského regionu po kvalitních sportovních značkách. Seriál závodů formule jedna v posledních letech v Asii výrazně expandoval a v Singapruru zavedl první noční Velkou cenu.

F1 měla podle webové stránky CVC loni roční tržby 1,55 miliardy dolarů a nyní zaměstnává 200 lidí. V letošní sezoně, která začala nedělní Velkou cenou Austrálie, se podle periodika Formula Money čekají tržby poprvé nad dvěma miliardami dolarů. Do roku 2015 by měly nové závody v USA a Rusku zvýšit příjm