Francouzský SPAC investuje do biotechnologické firmy ze skupiny PPF

PPF Gate, sídlo české finanční skupiny, v jejímž čele stojí investor Jiří Šmejc.

PPF Gate, sídlo české finanční skupiny, v jejímž čele stojí investor Jiří Šmejc. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Česká firma SCT Cell Manufacturing (SCTbio) míří na pařížskou burzu cenných papírů Euronext. Firma je součástí biotechnologické divize finanční skupiny PPF, kterou ovládá rodina Kellnerových. Divize PPF Biotech vloží aktiva firmy do francouzské účelové akviziční společnosti eureKING. Po dokončení transakce získá PPF v eureKING menšinový podíl.

„PPF Biotech se tak bude podílet na vytvoření nového evropského lídra v oboru biotechnologické výroby,“ stojí v tiskové zprávě, která byla zveřejněná před začátkem středečního obchodování na pařížské burze. Na ní jsou akcie eureKING, což je investiční vehikl v angličtině známý pod pojmem special purpose acquisition company (SPAC), zalistovaný od loňského května.

Mezi zakladatele eureKING patří ostřílení manažeři a investoři – například Michael Kloss, bývalý generální ředitel výrobce zařízení pro zdravotnické účely Panasonic Healthcare či Gérard Le Fur, někdejší CEO farmaceutické společnosti Sanofi. EureKING je první evropskou společností typu SPAC zaměřenou právě na segment biotechnologické výroby. 

SCTbio je servisní a logistická organizace nabízející kompletní služby související s výrobou buněčných terapií a virových vektorů. Takový typ firem se označuje jako CDMO – Contract Development Manufacturing Organisation. Firma SCTbio vznikla v roce 2021 po vyčlenění ze známější sesterské společnosti Sotio, která vyvíjí inovativní přípravky zaměřené na léčbu nádorových onemocnění.

V rámci připravované transakce jsou aktiva společnosti SCTbio oceněna na přibližně 19,5 milionu eur, tedy v přepočtu asi 473 milionů korun. Firma eureKING získá tato aktiva za peněžní úhradu ve výši 13,08 milionu eur, odpovídající 67 procentům hodnoty společnosti. Skupina PPF dále získá akciový podíl ve společnosti eureKING odpovídající 33 procentům hodnoty společnosti SCTbio. Po dokončení transakce bude SCTbio plně ve vlastnictví společnosti eureKING. PPF Biotech bude minoritním akcionářem eureKING.

Souběžně se získáním aktiv SCTbio realizuje SPAC ještě jednu transakci. Tou je akvizice společnosti Skyepharma Production SAS, což je firma specializující se na výrobu biologických přípravků. Tento obchod byl předjednán již v květnu. 

„Transakce se společností eureKING je pro nás zásadním milníkem. Zaujala nás odbornost a skvělé výsledky kolegů z eureKING a Skyepharma při budování a rozvíjení výrobních organizací v oboru biotechnologií, tzv. CDMO,“ řekl generální ředitel společnosti SCTbio Luděk Sojka.

Společnost SCTbio bude i nadále poskytovat specializované služby v oblasti buněčných a genových terapií společnosti Sotio Biotech ze skupiny PPF. Dokončení transakce se v závislosti na získání souhlasu regulatorních orgánů očekává v posledním čtvrtletí letošního roku. Schválit obě transakce – tedy získání aktiv SCTbio a Skypharma – navíc musejí akcionáři eureKING.