Gazprom má na tři procenta svých akcií nabídky za více než tři miliardy dolarů

Gazprom

Gazprom Zdroj: profimedia.cz

Gazprom
Gazprom
3
Fotogalerie

Největší ruská plynárenská společnost Gazprom získala na téměř tři procenta svých akcií nabídky v souhrnné hodnotě 3,15 miliardy dolarů (72,3 miliardy korun). O prodeji rozhodla, když cena akcií vystoupila na maximum za více než deset let. Informovala o tom agentura Reuters.

Tříprocentní podíl, jehož hodnota po skončení středečního obchodování činila zhruba 2,3 miliardy dolarů, je součástí prodeje 6,6 procenta vlastních akcií. Jak oznámila moskevská burza, dceřiné společnosti Gazpromu - Gazprom Gerosgaz Holdings a Rosingaz Limited - nabízejí k prodeji celkově 693,6 milionu kmenových akcií Gazpromu. Akcie společnosti do odpoledne zpevnily o 4,5 procenta.

Státní plynárenský gigant Gazprom začátkem letošního roku nahradil klíčové vedoucí pracovníky a slíbil zvýšit výplatu dividend na 50 procent čistého zisku, což podnítilo růst jeho akcií na maximum od poloviny roku 2008. Analytik společnosti Alfa Capital se domnívá, že prodej akcií firmy by mohl být signálem, že jejich růstový potenciál už se vyčerpal.

Tržní hodnota Gazpromu se nyní pohybuje kolem 79,4 miliardy dolarů a je v Rusku druhá nejvyšší za finančním ústavem Sberbank s hodnotou 82 miliard dolarů, vyplývá z údajů společnosti Refinitiv Eikon.