Pracujeme na co nejrychlejší nápravě, přiznává skupina Premiot potíže se splácením dluhopisů

Premiot Group

Premiot Group Zdroj: Firmy.cz

Pobočka Premiot Group
2
Fotogalerie

Realitní skupina Premiot Group podnikatele Ondreje Spodniaka částečně prolomila mlčení a přiznala finanční potíže. Na pokusy redakce deníku E15 o kontakt sice vedení firmy nadále nereaguje, alespoň však rozeslalo e-mail majitelům svých dluhopisů. V něm potvrzuje informace, že skupina je ve skluzu se splácením dluhů. Mezitím společnost promazává své internetové stránky a někteří lidé z firmy si odstranili profily na sociální síti LinkedIn.

„Přijměte naši upřímnou omluvu za částečné prodlení ve splácení závazků vůči části držitelů našich dluhopisů,“ píše v e-mailu pro investory ředitel a majitel skupiny Spodniak. „Všechny dotčené bychom rádi ujistili, že pracujeme na co nejrychlejší nápravě,“ dodává s tím, že k problémům se splácením došlo údajně kvůli komplikované situaci na trhu a zpoždění u některých projektů firmy.

„Aktuálně dokončujeme několik transakcí, díky nimž bude možné vyplacení dokončit. Předpokládáme, že na přelomu prvního a druhého kvartálu tyto transakce dokončíme,“ informuje dále Spodniak držitele dluhopisů. Zpoždění ve splácení hodlá skupina Premiot kompenzovat investorům bonusovým úrokem.

Na potíže firmy upozornil v pátek na sociální síti LinkedIn provozovatel serveru dluhopisar.cz a portfolio manažer Fondu českých korporátních dluhopisů Martin Dočekal. „Podle několika zdrojů našeho serveru skupina Premiot již delší dobu nevyplácí kupony u svých dluhopisů. Nedošlo ani k výplatě jistin u dluhopisů, které byly splatné na konci roku,“ uvedl. 

Podle informací deníku E15 se zpoždění se splacením jistiny týká přinejmenším dvou emisí dluhopisů. Konkrétně jde o Europa Investment Property CZ 8/22 a o Premium Data Systems 8/22 III. Obě firmy jsou součástí skupiny Premiot. S výplatou kuponů prý další firmy ze skupiny Premiot zatím problém nemají.

V obou zmíněných případech se jedná o relativně menší emise. V případě dluhopisů Europa Investment Property CZ (nyní je nový název Premiot obchodní – pozn. red.) s pevným úrokovým výnosem osm procent p. a. měla činit jmenovitá hodnota emise až 50 milionů korun. U bondů Premium Data Systems, která podniká v oblasti datových center, je v emisních podmínkách uvedený maximální objem 25 milionů korun.

V posledních letech vydala skupina Premiot dluhopisy přinejmenším v objemu vyšších stovek milionů korun. Peníze si firmy ze skupiny různě navzájem půjčují. Vedle toho si firmy ze skupiny Premiot půjčují peníze i prostřednictvím směnek. Při své propagaci Spodniakova skupina využívá známých osobností, například tenistku Karolínu Plíškovou či herce Petra Štěpánka.

Deník E15 se i nadále pokouší kontaktovat přímo Spodniaka a také další zaměstnance, jejichž jména byla uvedena na firemním webu. Někteří lidé ze skupiny Premiot si ale mezitím smazali profily na sociální síti LinkedIn. Z webu firmy Premiot ve středu odpoledne zmizel odkaz na sekci Náš tým. Odkaz je nadále přístupný z vyhledávače Google, uvedeno je však už jen jméno pana Spodniaka. Fota a jména ostatních osob z vedení už tam však k vidění nejsou.

Skupina Premiot Group se zabývá realizací developerských projektů, akvizicemi stavebních pozemků, nákupem a rekonstrukcemi historických budov a jejich přeměnou na luxusní rezidenční nemovitosti. Kromě toho investuje i do datových center a vlastní prostřednictvím firmy Premiot těžební také kamenolomy. Jediným akcionářem společnosti je Premiot Group Ltd. se sídlem registrovaným v Londýně. V jejím čele stojí jako ředitel Spodniak.