HSBC index rozvíjejících se trhů se dostal na dvouletá minima

burza, akcie

burza, akcie

Ve druhém čtvrtletí roku 2011 růst na rozvíjejících se trzích zpomalil na nejslabší úroveň za dva roky, zejména kvůli křehkosti globální ekonomiky, výjimečným důsledkům japonského tsunami a přetrvávajícím dopadům nedávné inflace.

Vyplývá to z HSBC Indexu rozvíjejících se trhů (EMI), který je vážený kompozitní indikátor odvozený od průzkumů Indexu nákupních manažerů (PMITM) rozvíjejících se trhů České republiky, Hongkongu, Izraele, Mexika, Polska, Singapuru, Jižní Afriky, Jižní Koreje, Tchaj-wanu, Turecka, Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie a stále důležitějších ekonomik skupiny BRIC, tedy Brazílie, Ruska, Indie a Číny.

HSBC EMI poklesl ve druhém kvartále z 55 bodů v prvním čtvrtletí na 54,2 bodu a dostal se tak pod dlouhodobý průměr na úrovni 54,8 bodu. Centrální banky na všech rozvíjejících se trzích pokračovaly ve zpřísňování monetární politiky a vcelku se jim tak dařilo krotit inflační tlaky, jejichž hrozbu identifikovaly předchozí EMI od HSBC. V druhém čtvrtletí signalizuje EMI nejvýraznější oslabení nárůstu cen vstupů za půldruhého roku.

Tempo na trzích polevilo

Za oslabení celkového růstu aktivity může slabší nárůst výroby, kde tempo expanze polevilo na nejslabší úroveň za tři čtvrtletí. Poskytovatelé služeb zaznamenali lehce rychlejší nárůst podnikatelské aktivity, ačkoli i ten byl druhý nejpomalejší od druhého čtvrtletí roku 2009.

Stephen King, hlavní ekonom HSBC, k tomu uvedl: „Aktuální EMI od HSBC potvrzuje, že po silném oživení bezprostředně po globální finanční krizi tempo aktivity na rozvíjejících se trzích polevilo. Růst světového obchodu tak podle všeho vyvrcholil v prvním čtvrtletí tohoto roku. Naopak je povzbuzující, že díky celé řadě kroků v rámci utahování měnových kohoutků podle všeho zkrotila značná rizika, která v dlouhodobém horizontu hrozila hospodářskému růstu od inflace. Zvláště to pak platí v případě Číny, kde v první polovině roku 2011 znatelně poklesl jak růst výroby, tak inflace. Pokud dojde k hladkému přistání, vše je na nejlepší cestě k setrvalému růstu po celém rozvíjejícím se světě. Výsledkem všech těchto změn by dost dobře mohl být desetinásobný nárůst obchodu v rámci rozvíjejících se trhů v první polovině jednadvacátého století.“

Index EMI od HSBC se počítá pomocí dlouhodobých údajů PMI od společnosti Markit, která se specializuje na globální finanční informační služby. HSBC v roce 2009 oznámila partnerství s firmou Markit, jehož cílem je sponzorovat a vytvořit řadu PMI pro rozvíjející se trhy.