Index PX posílil o více než 1,5 procenta, v minusu byla jen CME

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: profimedia

Pražská burza
2
Fotogalerie

Pražská burza smazala své ztráty z pondělka. Index PX posílil o 1,55 procenta na 876,32 bodu. Jediným z hlavních titulů, který skončil v minusu, byla CME.

Z titulů ovlivňujících hodnotu indexu PX dnes nejvýrazněji rostly akcie výrobce cigaret Philip Morris ČR. Jejich závěrečná cena 14.980 koruna za kus byla o 5,79 procenta vyšší než při ranním otevření burzy. Podle makléře Fio banky Josefa Dudka akcie posílily po zveřejnění návrhu vyplatit za loňský rok dividendu 1560 korun.

Dařilo se rovněž cenným papírům telekomunikační firmy O2 Czech republic a pojišťovny VIG. Akcie O2 zdražily o více než 3,5 procenta na 220 korun, emise VIG zpevnila o 2,8 procenta.

Z bankovních titulů si nejlépe vedly cenné papíry Komerční banky s růstem o více než dvě procenta na 540 korun. Banka ve středu zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí.

O necelá dvě procenta na 52 korun zdražily akcie Monety, která výsledky za první tři měsíce letošního roku oznámila už dnes. Konsolidovaný čistý zisk Monetě klesl meziročně zhruba o čtvrtinu na 731 milionů korun. Zisk negativně ovlivnily opatření kvůli koronavirové pandemii. Provozní výnosy banky stouply v prvních třech měsících o 14,7 procenta na 2,9 miliardy korun.

Jediným z hlavních titulů, který dnes skončil v červených číslech, byla mediální skupina CME. Její akcie zlevnily o 0,3 procenta na 99,60 koruny.

Česká měna se dnes kolem 17:00 obchodovala v kurzu 27,02 koruny za euro a 24,94 koruny za dolar. Oproti pondělnímu podvečeru koruna zpevnila vůči euru o sedm haléřů, na dolar naopak 12 haléřů ztratila. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.