Investiční trefou roku 2018 bylo kakao

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: profimedia.cz

Kakaové boby
2
Fotogalerie

Rok 2018 přinesl na burzy nejistotu, kdo ale obchodoval s termínovými kontrakty, mohl solidně vydělat. Konkrétně kakao vyneslo za rok téměř 30 procent, což představuje nejlepší výkon na trhu s takzvanými futures.

Zatímco akciové trhy byly v loňském roce negativně ovlivněny strachem z pomalejšího globálního růstu a obchodní války, ceny kakaa prudce rostly zejména kvůli jeho nižší produkci způsobené suchem na Pobřeží slonoviny a v Ghaně. Uvedené země patří mezi významné oblasti jeho produkce.

Cena kakaa tak vzrostla meziročně o 27,8 procenta. Zásoby se nicméně nyní začínají opět navyšovat. Výpadek je nahrazován zejména sklizněmi ve východní Africe a Asii, jejíž Indonésie je po Pobřeží slonoviny druhým největším světovým producentem.

Západ Afriky mezitím trápí zejména suchý, horký a prašný vítr harmatán, který od listopadu do března přináší do daných zemí ze Sahary drobné částečky písku. Ten je letos provázen také nedostatkem dešťových srážek, což poškozuje kakaové lusky.

 “Hlavní sklizeň v západní Africe pokračuje. Podmínky jsou suché a horké. Odhady objemu sklizně v Pobřeží slonoviny a Ghaně se snižují. V prvně jmenované zemi se nyní odhaduje úroda na 1,985 milionu tun oproti původně očekávaným více než dvěma milionům,” uvedl podle CNBC analytik Jack Scoville z Chicago Price Futures Group.

Kakao však není jediným komoditním "šampionem". O necelých dvacet procent pak vzrostla cena pšenice, u níž se očekává zvýšená poptávka po dodávkách z USA, poté, co se konkurečnímu černomořskému regionu (Kazachstán, Rusko, Ukrajina) tenčí zásoby. Rostla také cena ovsa. Obchod se sójovými boby naopak utrpěl probíhající obchodní válkou mezi USA a Čínou.