Investoři se bojí o budoucnost Credit Suisse, její akcie letos spadly téměř o dvě třetiny

Kurz akcií Credit Suisse je nejníže v historii.

Kurz akcií Credit Suisse je nejníže v historii. Zdroj: Reuters

Obavy o stabilitu jedné z nejvýznamnějších švýcarských bank hýbou finančními trhy. Akcie finančního domu Credit Suisse padaly v pondělí až o 12 procent a mají nakročeno k nejhoršímu ročnímu propadu v historii.

Generální ředitel banky Ulrich Koerner, který se do čela instituce postavil teprve v červenci, musel o víkendu uklidňovat zaměstnance, klienty i trhy. Reagoval tak na spekulace, že Credit Suisse se nachází ve vážných finančních potížích. Podle Koernera má banka dostatek kapitálu a likvidity. Připustil však, že banka čelí před zahájením restrukturalizace „kritickému okamžiku“. Nový strategický plán hodlá vedení banky představit 27. října.

„Chápu, že není snadné se soutředit za situace, kdy se v médiích neustále objevují nové zprávy a v mnoha případech fakticky nepřesné informace. Věřím však, že nezaměňujete kažodenní pohyby ceny akcií se silnou kapitálovou a likviditní pozicí banky,“ uvedl Koerner v dopise určeném zaměstnancům, z nějž citovala agentura Reuters. Zároveň napsal, že nemůže prozradit body strategického plánu dříve než ve stanovený den. 

V průběhu pondělí bance vzrostla cena takzvaných úvěrových swapů, od kterých se odvíjejí náklady na pojištění vůči úpadku. Pětiletý úvěrový swap se na úvod týdne obchodoval nejvýše v historii. Ještě na začátku letošního roku se cena pohybovala okolo 55 bazických bodů, v pondělí už byla 293 bodů. To znamená, že obchodník či jiná finanční instituce, která si bude chtít plně pojistit investici do dluhopisů banky Credit Suisse v objemu 10 milionů dolarů, zaplatí za roční pojištění 293 tisíc dolarů.

Akcie Credit Suisse i přes snahu o uklidnění spadly v pondělí dopoledne až na 3,52 švýcarského franku. Ještě na začátku letošního roku se cenné papíry obchodovaly i za více než 9,50 franku. Letošní propad tak činí zhruba 60 procent. Tržní hodnota banky se kvůli tomu dostala pod hranici 10 miliard franků, tedy v přepočtu přibližně 250 miliard korun.

Pro srovnání kapitalizace české Komerční banky, která na rozdíl od švýcarského finančního domu není mezinárodní finanční institucí, činí zhruba 119 miliard korun. Tržní hodnota rakouské skupiny Erste, jejíž součástí je Česká spořitelna, je pak okolo 235 miliard korun.

Na ceně akcií Credit Suisse se odrážejí i obavy investorů, že banka plánuje navýšit svůj kapitál. To by znamenalo rozředění kapitálu stávajících akcionářů. Vzhledem k velmi nízké ceně akcií i dluhopisů však pravděpodobnost takového kroku klesá.

Situaci okolo banky pozorně a společně sledují regulátoři dohlížející na finanční trhy. Konkrétně se jedná o švýcarský úřad FINMA a britskou centrální banku Bank of England. Právě v Londýně má Credit Suisse svůj hlavní hub.

Výrazný propad ceny akcií může část investorů lákat ke spekulativním nákupům. Například analytici Citigroup jsou však opatrní. Ve svém pondělním komentáři, z nějž citovala agentura Bloomberg, uvedli, že akcie Credit Suisse jsou nákupní přležitostí jen pro odvážné investory. Dle jejich názoru bude realizace strategického plánu spojená se značným rizikem.