Investoři vzali útokem akcie Applu. Index Nasdaq tak zdolal další rekord

Obchodníci na americké burze Nasdaq

Obchodníci na americké burze Nasdaq Zdroj: profimedia.cz

Burza Nasdaq
2
Fotogalerie

Americké akcie v úterý opět posílily. Index technologického trhu Nasdaq se tak dostal na další rekordní maximum. Akcie těžily ze zlepšujících se údajů o ekonomice a z nadějí na další stimulační opatření, píše Reuters.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,50 procenta a uzavřel na 26 156,10 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,43 procenta na 3131,29 bodu a Nasdaq se zvýšil o 0,74 procenta na 10 131,37 bodu.

K růstu indexu Nasdaq velkou měrou přispěla technologická společnost Apple, jejíž akcie posílily o více než dvě procenta. Některé makléřské firmy zlepšily hodnocení těchto akcií poté, co Apple oznámil, že začne v počítačích Mac používat své vlastní čipy.

Výsledky průzkumu společnosti IHS Markit mezi nákupními manažery signalizovaly zpomalení poklesu podnikatelské aktivity v USA. Souhrnný index aktivity ve zpracovatelském průmyslu a službách se v červnu zvýšil na 46,8 bodu z květnových 37 bodů. Přiblížil se tak klíčové padesátibodové hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.