Izraelské akcie jsou na rekordu, íránská měna sílí

Izraelská burza po uzavření dohody o omezení íránského jaderného programu posílila

Izraelská burza po uzavření dohody o omezení íránského jaderného programu posílila Zdroj: CTK/AP

Dohoda o omezení íránského jaderného programu a zmírnění sankcí zvedla izraelské akcie na nový rekord a také prudce posílila kurz íránské měny ríjálu. Izraelští investoři ignorovali varování domácích politiků, podle nichž dohoda pro Izrael nic neřeší, protože Teheránu ponechává reálnou možnost získat jaderné zbraně.

Ženevská jednání šesti mocností a Íránu vyústila v předběžnou dohodu, podle níž bude možné provádět rozsáhlé inspekce v íránských jaderných zařízeních výměnou za zrušení části sankcí vůči Teheránu. Írán bude moci dál omezeně obohacovat uran, slíbil ale, že dál svůj jaderný program rozvíjet nebude.

Akciový index Tel Aviv 25 vzrostl odpoledne o 0,5 procenta na 1352 bodů a předtím se vyhoupl na nové maximum 1355,38 bodu. Navázal tím na středeční a čtvrteční rekordy, jimiž překonal dosavadní maximum z dubna 2011. Izraelským akciím pomáhá podle analytiků také pokračující růst na americké Wall Street.

Jak posiluje index izraelské burzy

„Izraelští investoři v tom navzdory prohlášením politiků vidí nižší riziko konfliktu. Dohoda snižuje pravděpodobnost vojenského střetu,“ řekl agentuře Reuters analytik Roni Biron z izraelské pobočky švýcarské banky UBS.

Historická dohoda, nebo historický omyl?

Izraelští politici na rozdíl od představitelů většiny ostatních zemí dohodu považují za špatnou a poukazují na to, jakou má Teherán ze smlouvy radost. Premiér Benjamin Netanjahu řekl, že nejde o historickou dohodu, ale o historický omyl, a dodal, že jeho vláda se dohodou nebude cítit vázána. Investoři ale nevěří, že by Izrael na vlastní pěst zaútočil na íránská jaderná zařízení.

Kurz íránského ríjálu dnes proti americkému dolaru vyskočil o tři procenta. Dohoda posílila naděje na to, že sankcemi těžce oslabená ekonomika bude moci začít oživovat. Smlouva zajišťuje Teheránu dočasný přístup k několika miliardám dolarů zablokovaných peněz, než diplomaté sjednají definitivní smlouvu.