Jaroslav Krejčí: Bez Pepsi a čokolády nemohou lidé žít

Navzdory poklesům burzovních indexů, jako je třeba S&P 500, se letos kurz akcií společnosti PepsiCo vyšplhal na rekordní úrovně.

Navzdory poklesům burzovních indexů, jako je třeba S&P 500, se letos kurz akcií společnosti PepsiCo vyšplhal na rekordní úrovně. Zdroj: profimedia.cz

Letošní rok nepřeje investorům, kteří drží ve svých portfoliích akcie technologických firem. Dokonce i cenné papíry velkých společností jako Alphabet, Amazon, Meta, Tesla či Netflix jsou v porovnání se začátkem ledna o 40 a více procent níž. Naopak mohou být spokojení ti investoři, kteří zainvestovali do vyrobců čokolády, pamlsků a dalších spotřebiteli oblíbených produktů.

Dobrou ukázkou změny sentimentu je v tomto roce i další miláček investorů během období pandemie. Na mladé, rychle rostoucí, ale zároveň mnohdy prodělávající firmy zaměřený fond ARK Innovation ETF letos odepsal okolo 65 procent. Ještě více vzdálen je pak tento fond, který řídí americká investorka Cathie Woodová, svým maximům z února 2021. 

V oblibě investorů jsou v tomto roce naopak podniky, které mnozí investoři v období levných peněz a setrvale rostoucích cen akcií a dalších aktiv opomíjeli. Asi jim nepřišly dost sexy, třeba proto že vyrábějí „jen“ čokoládu a nevyvíjejí technologie budoucnosti, které změní svět.

Odběr investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, si můžete přihlásit zde. Aktuální vydání newsletteru najdete zde.

Takové „nudné“ firmy sice nerostou rychlým tempem a od jejich akcií se nedá čekat případné rychlé zbohatnutí, na druhou stranu je však jejich hospodaření ziskové a odolné i v horších ekonomických časech. Nabízejí totiž výrobky, o něž spotřebitelé stojí i v období, kdy mají mnozí z nich kvůli vysoké inflaci hlouběji do kapsy.

Z(a)tracená čísla: Do čeho investovat

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 10. díl • Videohub

Jedním z příkladů je společnost PepsiCo, která kromě nápojů vyrábí například i slané brambůrky Lay’s. Cena akcií firmy, jejíž počátky sahají do konce 19. století, se letos vyšplhala navzdory poklesům burzovních indexů na historicky rekordní úrovně. V listopadu správní rada PepsiCo navýšila dividendu – stalo se tak již 50. rok v řadě. Podobným případem je výrobce čokolády Hershey’s. Od začátku roku jsou jeho akcie v plusu o zhruba 20 procent. Dividendy tento podnik vyplácí nepřetržitě již od roku 1930. 

Výkonnější než hlavní burzovní indexy jsou letos i akcie dalších obdobných firem. Jde například o nápojovou společnosti Coca-Cola, výrobce čokolád a dalších pamlsků Mondelez nebo o skupinu Kraft Heinz, do jejíhož portfolia patří oblíbené fazole, kečupy a omáčky. Ve společnostech Coca-Cola a Kraft Heinz je mimochodem největším akcionářem konglomerát Berkshire Hahthaway Warrena Buffetta.

Z evropských firem pak stojí za zmínku skupina Unilever známá díky značkám jako Knorr, Hellmann’s či Ben & Jerry’s.

Mezi společné znaky uvedených společností patří kromě jejich odolnosti a oblíbenosti u spotřebitelů obvykle také vysoká návratnost kapitálu či dlouhodobá výplata dividend. Právě akcie takovýchto kvalitně hospodařících společností mohou být pro investory dobrou volbou i pro příští roky. Ostatně jak nedávno řekl ředitel Mondelezu Dirk Van de Put: „Čokoláda je něco, bez čeho nemohou lidé žít.“ A to bezpochyby platí i o dalších zmíněných produktech.