Kapitál po dvou letech nezájmu začíná opět sázet na komodity

Pytle s brazilskou kávou

Pytle s brazilskou kávou Zdroj: CC BY-SA 2.0: Fernando Marfa - Wikimedia Commons

Po dvou letech nezájmu investoři letos znovu objevují komodity. Vedle snahy vydělat více než na ostatních trzích je důvodem i zajištění proti hrozbě propadu akciových trhů. Ještě loni z komoditních fondů odteklo rekordních 50 miliard dolarů, letos je však trendem pravý opak. Od ledna přibylo sázek na komoditní boom za šest miliard dolarů.

„Od počátku roku 2014 pozorujeme výraznou změnu toků peněz od akciových fondů ve prospěch těch komoditních,“ uvádí makléř Guy Wolf z investiční společnosti Marex Spectron pro agenturu Reuters. Komodity letos u investorů vyhrávají. Zatímco hlavní světové akciové indexy letos vynesly necelá dvě procenta, komodity vydělaly takřka pětkrát tolik.

Zájem kapitálu živí snaha rozložit investiční riziko. Zatímco na počátku finanční krize se ceny akcií a komodit pohybovaly ruku v ruce, v dubnu podle studie Goldman Sachs klesla závislost mezi oběma druhy investic na minimum od roku 2008. Komodity jsou tak nejúčinnější pojistkou proti poklesu akcií od pádu americké banky Lehman Brothers.

Vlajkonoši nového trendu jsou velcí hráči. Podle studie Barclays jejich zájem hned tak neopadne. Průzkum mezi manažery hedgeových fondů a dalšími institucionálními investory ukázal, že 54 procent z nich hodlá v příštích dvanácti měsících rozšířit svou komoditní pozici, jen 12 procent správců sází na opačný směr. Před rokem přitom stejný průzkum skončil zcela vyrovnaně.

komoditykomodity | e15

Signálem pro nákupy je prý i fakt, že aktuální ceny komodit jsou ve většině případů vyšší než ceny termínové, tedy s vypořádáním obchodu v budoucnosti.

„Jde o situaci, kdy poptávka na trhu převyšuje nabídku. V případě více komodit není tento jev příliš častý, dlouhodobí investoři v takové situaci mohou těžit ze stále levnějšího obměňování svých pozic,“ vysvětluje obchodník fondu Hermes Jason Lejonvarn. Komoditní index Dow Jones UBS od počátku letošního roku posílil již o 9,4 procenta.