Kartel OPEC dál zvyšuje těžbu. Ropy je přebytek

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: CTK

Zásobníky ropy
Skladovací zásobníky v CTR
Centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi
Těžba ropy
Těžba ropy
18
Fotogalerie

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v říjnu navzdory plánům na omezování dodávek zvýšili těžbu na nový rekord. Kartel v pravidelné měsíční zprávě uvedl, že celková produkce jeho členských zemí se v říjnu zvýšila o 240 tisíc barelů na 33,64 milionu barelů denně.

Růst těžby v rámci OPEC posiluje obavy, že se trh s ropou bude nadále potýkat s převisem nabídky nad poptávkou. OPEC se v září předběžně dohodl na prvním snížení těžby za osm let, neshody mezi členskými zeměmi ale vyvolávají pochybnosti, zda se tuto dohodu podaří zrealizovat.

Předběžná dohoda počítá se snížením těžby na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. Členové kartelu by podrobnosti plánu měli dojednat na oficiálním zasedání 30. listopadu ve Vídni. Mezinárodní agentura pro energii  tento týden varovala, že pokud OPEC ke snížení produkce ropy nepřikročí, může převis nabídky nad poptávkou na trhu pokračovat i v příštím roce.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou nadbytečných dodávek na trh poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Později sice část ztrát smazaly, dál ale zůstávají hluboko po úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly hranici 100 dolarů za barel.