Káva opět zdražila, její ceny jsou na historickém maximu. Navíc panují obavy o další úrodu

Ceny kávy vystoupaly na maximum kvůli obavám o dodávky z Brazílie, která je jejím největším producentem.

Ceny kávy vystoupaly na maximum kvůli obavám o dodávky z Brazílie, která je jejím největším producentem. Zdroj: Pexels

koc , ČTK

Burzovní cena kávy v lednu vystoupala nad 3,489 dolaru za libru, a stanovila tak nový rekord.  V následujících měsících navíc nelze vyloučit další růst a atakování historických maxim. Mohou za to především obavy za sucho v Brazílii. Zvyšování cen na burze pocítí i koncoví zákazníci. Výsledné zdražení v maloobchodu se však projeví až s určitým zpožděním.

Ceny kávy vystoupaly na maximum kvůli obavám o dodávky z Brazílie, která je jejím největším producentem. Druh arabica ve čtvrtek posílil o více než dvě procenta až na rekordních 3,489 dolaru za libru (0,45 kilogramu), tedy v přepočtu 185 korun za kilogram. Už ve středu cena arabiky vzrostla o čtyři procenta. Káva robusta, která nachází uplatnění zejména při výrobě instantní kávy, se dotkla 5,443 USD za tunu, což je její nejvyšší hodnota od konce listopadu. S odkazem na termínové kontrakty na kávu na burze ICE o tom informuje agentura Reuters.

„V dlouhodobějším horizontu panují velké obavy o příští úrodu,“ uvedl analytik Tomas Araujo ze společnosti StoneX. Dodal, že trh bude bedlivě sledovat aktualizované odhady úrody, které se očekávají v příštích 30 dnech.

Brazílii trápí sucho

Brazílie zažila v roce 2024 největší sucho v historii a nedostatek vláhy postihl i kávová pole. Deště se dostavily později, keře tak neměly dostatek síly. Většina analytiků očekává v roce 2025 ještě menší úrodu než byla loňská už také slabá.

„Nabídka bude omezená, s tím se nic nenadělá,“ uvedla analytička Judith Ganesová ze společnosti J Ganes Consulting.

VIDEO: Gastronomie v Česku je často lepší, než v Berlíně, či v Kodani, řekl Nemrava z kulinářského Ze Mě projektu pořadu FLOW

Video placeholder
FLOW: Gastronomie v Česku je často lepší, než v Berlíně, či v Kodani, tvrdí Nemrava z kulinářského Ze Mě projektu • e15