Komoditní trh čeká razantní proměna

Na společnosti obchodující s komoditami jako Glencore Xstrata, Vitol či Trafigura nečekají zářné zítřky. Do jejich výsostného oboru se tlačí řada menších firem především ze států Blízkého východu, bývalých zemí Sovětského svazu a jihovýchodní Asie. To bude znamenat především nižší marže v obchodu s komoditami pro všechny.

Graham Sharp, jeden ze zakladatelů Trafigury a poradce ve firmě Oliver Wyman, předpovídá, že během pěti let na trhu vykrystalizuje pět až deset významných nových konkurentů. Půjde o národní společnosti konkrétních zemí, kde se komodity často těží, takže jejich úkolem bude také bránit přístup na koncový trh.

„Očekáváme, že producenti komodit budou muset vyvinout a aplikovat stejně sofistikované obchodní metody a optimalizační procesy, jako to udělali nezávislí obchodníci s komoditami. Pokud tedy chtějí zůstat konkurenceschopní,“ napsal Sharp ve své studii pro Oliver Wyman.

Výsledkem může být podle studie značná přeměna komoditního trhu. Producenti komodit, většinou těžařské společnosti, pravděpodobně nebudou již prodávat většinu své produkce prostřednictvím dlouhodobých kontraktů, jako tomu bylo doposud. To by mohlo přinést vyšší obchodní aktivitu na trh komodit, které nebyly doposud příliš aktivně obchodovány, jako kovy či zkapalněný zemní plyn.

Komoditní obchodníci stále častěji investují do samotné těžby

Závěry studie přicházejí v době, kdy se nezávislí komoditní obchodníci snaží opustit svoji tradiční roli pouhého prostředníka při prodeji a nákupu komodit. Stále častěji tyto společnosti investují do samotné těžby, rafinerií či logistiky komodit.

Podle studie bude posun od pouhé těžby k aktivnímu obchodování veden ropnými společnostmi. Příkladem může být ázerbájdžánská State Oil Company, která již zřídila své „in-house“ tradingové oddělení. Také obchod s kovy, kterému zatím dominují Glencore Xstrata a Trafigura, se promění, protože samotní těžaři začnou aktivněji obchodovat, aby si zvýšily příjmy.

Většina ropy a zemědělských komodit je aktivně obchodovaná, ale producenti nadále prodávají většinu uhlí, zkapalněného zemního plynu, kovů a minerálů na základě dlouhodobých kontraktů za fixní cenu.