Koruna je k dolaru nejslabší za skoro 11 let, dolů ji táhne euro

Tisk českých bankovek

Tisk českých bankovek Zdroj: CNB

Kurz české měny k dolaru se dostal na 25,78 Kč/USD, což je nejslabší úroveň za téměř 11 let. Od pondělí koruna oslabila k dolaru o 63 haléřů. Podle analytiků za propadem stojí oslabování eura k dolaru související s tím, že Evropská centrální banka tento týden zahájila rozsáhlé nákupy dluhopisů s cílem podpořit ekonomiku.

Kurz koruny se krátkodobě dostal až k 27,85 koruny za dolar. Česká měna kopíruje propad eura k dolaru, které se dostalo na 1,059 USD/EUR, což je dvanáctileté minimum.

„Koruna se veze ve vleku slábnoucího eura. Od okamžiku, kdy Česká národní banka kurz koruny svými intervencemi svázala s kurzem eura, je pohyb koruny k dolaru dramaticky větší,“ uvedl analytik společnosti Next Finance Jiří Cihlář.

Euro doplácí podle odborníků na spuštění takzvaného kvantitativního uvolňování ze strany Evropské centrální banky. Nákupy státních a dalších dluhopisů v rámci uvolňování měnové politiky by mohly chránit země eurozóny před nákazou nové řecké krize, řekl šéf ECB Mario Draghi. ECB zahájila tyto nákupy počátkem tohoto týdne, a výnosy dluhopisů většiny zemí eura od pondělka kvůli tomu výrazně klesají.

Kurz koruny k dolaru