Koruna je k euru nejsilnější od intervencí, atakuje kurzový závazek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Česká měna se dnes k euru dostala na 27,04 korun za euro, nejsilnější úroveň od zahájení kurzových intervencí v roce 2013. Intervence zahájila Česká národní banka (ČNB) 7. listopadu 2013, silnější než dnes byla koruna naposledy 12. listopadu 2013, kdy byla na kurzu 27,02 korun za euro. Podle analytiků koruna zřejmě dále posilovat nebude.

Bankovní rada koncem června zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude bránit posílení koruny pod 27 korun za euro pomocí intervencí, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Podle guvernéra Miroslava Singera ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dřív než ve druhém pololetí 2016. ČNB je připravena i posunout hladinu kurzového závazku, pokud by dlouhodobě posílily deflační tlaky.

„Koruna by měla setrvat kolem současných silných úrovní. Kurz ale mohou ovlivnit technické faktory, které by mohly vést k oslabení české měny i výrazněji nad 27,10 korun za euro, uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal.

I kdyby koruna přece jen sílila, ČNB podle analytiků kurz pod 27 korun nepustí. Přispějí k tomu zřejmě také informace Českého statistického úřadu o meziročním poklesu cen v průmyslu a zemědělství.

„Zpráva o výrobní deflaci nijak nemotivuje české centrální bankéře, aby opouštěli intervence,“ uvedl Jiří Cihlář ze společnosti Next Finance. „Silnější už být koruna za současných pravidel hry skoro nemůže. V následujících dnech proto bude buď stagnovat, nebo spíše drobně oslabí,“ doplnil.

ČNB zahájila intervence v roce 2013 kvůli obavě z deflace, tedy snížení cenové hladiny, která by oslabila hospodářství. Centrální banka tehdy během několika dní nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun. Koruna kvůli intervencím tehdy mezi 6. a 7. listopadem skokově oslabila ze zhruba 25,79 korun za euro na 26,98 korun za euro a v dalších dnech nad 27 korun.

V následujících měsících kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Na začátku letošního roku koruna krátkodobě oslabila nad 28 korun za euro. Od června ale kurz vytrvale klesal a v posledních dnech se opět přiblížil hranici 27 korun. Proti čtvrtečnímu závěru koruna k dnešním 17:00 zpevnila k euru o pět haléřů na 27,04 korun za euro. K dolaru naopak česká měna oslabila o šest haléřů na 24,91 korun za dolar.