Koruna je vůči dolaru nejslabší za rok a půl: prolomila 20 korun za dolar

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Česká měna dnes dopoledne prolomila úroveň 20 korun za dolar a je proti americké měně nejslabší od loňského července. Kolem 11:15 koruna proti středě ztrácela devět haléřů na 20,01 Kč/USD. Vůči euru si pohoršila o čtyři haléře na 25,83 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

„Ve vývoji kurzu koruny vůči dolaru se promítají obavy z dalšího vývoje v Evropě. Země eurozóny a banky z tohoto regionu si budou muset v příštím roce půjčit velký objem prostředků, což vede k obavám, zda se jim to podaří, respektive podaří za rozumnou cenu. Proto jsou ostře sledovány všechny aukce státních dluhopisů, včetně té dnešní v Itálii, uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Kurz eura k dolaru podle něj reflektuje přesvědčení finančních trhů, že dluhová krize v eurozóně ještě neskončila. „Česká republika sice není členem eurozóny, její problémy by se ale v naší ekonomice promítly rychle a citelně, proto oslabuje koruna vůči euru. O to více potom oslabuje vůči dolaru,“ podotkl Marek.

Vývoj kurzu koruny vůči dolaru za poslední rok

Vývoj kurzu koruny vůči dolaru za poslední rokVývoj kurzu koruny vůči dolaru za poslední rok

Euro k dolaru se krátce po 11:00 obchodovalo na 1,2919 USD/EUR. „Kurz eurodolaru poté, co ve středu prostoupil pod hranici 1,3000 USD/EUR v nočním obchodování zamířil pod hladinu 1,29 dolaru k euru, letos podruhé,“ uvedla Patria Online.

V nelikvidním obchodování se podle serveru spouštěčem stala zpráva, že banky v Evropě nově dodanou likviditu obratem uschovávají u Evropské centrální banky (ECB).