Koruna je vůči euru nejslabší od července 2010

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Česká měna dnes dopoledne oslabila k euru i dolaru. Proti euru je koruna nejslabší od loňského července. Podle údajů Patria Online byla krátce před 10:00 proti pátku slabší k euru o 11 haléřů na 25,78 Kč/EUR a k dolaru o deset haléřů na 18,78 USD/Kč.

„Oslabování koruny nesouvisí s vývojem české ekonomiky, doléhá na něj však strach z dalšího vývoje na finančních trzích. Snažit se dnes předpovědět kurz koruny znamená předpovědět, kdy a jak skončí dluhová krize eurozóny,“ řekl analytik Patria Finance David Marek.

Pokud se podle něj podaří nalézt způsob, jak dluhovou krizi zmírnit a ukončit, může se kurz koruny vrátit mezi 24 a 25 korun za euro. V opačném případě je možné spekulovat o hranicích 28, 29 nebo 30 Kč/EUR, doplnil Marek.

„Poměrně divoký byl pro českou korunu už minulý týden,“ připomněl zakladatel portálu fxstreet.cz a profesionální obchodník s měnami Ondřej Hartman. Další směr bude také podle něj určovat globální sentiment na finančních trzích, který ovlivní vývoj v Itálii, tedy především to, jak se někdejšímu eurokomisaři pro hospodářskou soutěž Mariovi Montimu podaří obnovit důvěru mezi investory. „Vzhledem ke zhoršenému ekonomickému výhledu pro celou eurozónu i Česko však nelze vyloučit, že se koruna opět vrátí k oslabování,“ doplnil Hartman.

Do konce roku lze podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky počítat s vysokou proměnlivostí kurzu koruny. Nyní převažují špatné zprávy, které zhoršují výhled ekonomiky eurozóny i ČR, a koruna tak oslabuje. Pokud se politikům či Evropské centrální bance nepodaří finanční trhy zklidnit, kurz tuzemské měny může snadno překonat hranici 26 Kč/EUR, upozornil Brožka.

Po odeznění paniky by se koruna měla vrátit k posilování, které však vzhledem k očekávané recesi v eurozóně může být pozvolnější, než se před několika měsíci očekávalo, dodal.

Vývoj kurzu české koruny k euru za poslední dva roky

Vývoj kurzu české koruny k euru za poslední dva rokyVývoj kurzu české koruny k euru za poslední dva roky | salava@mf.cz

Vývoj kurzu české koruny online sledujte