Koruna prolomila 21 Kč/USD, je nejslabší od června 2010

koruna, kurzy

koruna, kurzy Zdroj: profimedia.cz

Česká měna v závěru týdne oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Výrazněji k americkému dolaru, když dnes odpoledne prolomila úroveň 21 korun za dolar a je tak nejslabší od června 2010. Kolem 17:00 k dolaru proti čtvrtku ztratila 28 haléřů na 21 korun za dolar a vůči euru si pohoršila o 13 haléřů na 25,55 korun za euro. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka na trhy odpoledne doléhaly zprávy z eurozóny. Negativně působila zejména nová prognóza španělské vlády, která předpokládá pokles ekonomiky v příštím roce, a žádost zadlužené španělské autonomní oblasti Valencie o finanční pomoc od vlády.

„Dalším negativním impulzem bylo oznámení Evropské centrální banky (ECB), že přestane přijímat řecké dluhopisy jako kolaterál. Eurodolar tak propadá na 1,2180 USD/EUR a koruna k dolaru spolu s tím stoupá na 21,00 Kč/USD,“ dodal Vlk. Negativní vliv je podle něj znát také na kurzech maďarského forintu a polského zlotého k euru.

Vývoj kurzu koruny k dolaru za poslední 2 roky

Vývoj kurzu koruny k dolaru za poslední 2 rokyVývoj kurzu koruny k dolaru za poslední 2 roky

Podle Marka Dřímala z Komerční banky se regionální měnám na konci týdne nedařilo. „Důvodem dnešního pohybu mohla být reakce na oslabení eura vůči dolaru na světových trzích a v případě české koruny i reakce na zhoršení makroekonomické prognózy ministerstva financí,“ dodal.

Ministerstvo financí počítá v následujících letech se stagnací úrovně českého hrubého domácího produktu (HDP) na obyvatele v poměru k eurozóně. V nové makroekonomické prognóze očekává, že průměrný kurz české měny letos oslabí na 25,30 Kč/EUR. V dalších letech by ale měla koruna posilovat v průměru o 1,2 procenta ročně. Loni byl průměrný kurz koruny 24,59 Kč/EUR.

Podle Martina Prokopa z Next Finance je koruna tažena problémy v eurozóně. Dnes odpoledne koruna k euru dokonce atakovala hranici 25,60 Kč/EUR. „A nevidíme důvod, proč by se na tomto oslabujícím trendu koruny mělo po několik dalších dnů něco měnit. Za pár týdnů je u hranice 26,00 Kč/EUR,“ míní Prokop.

Euro k dolaru kolem 17:00 oslabilo na 1,2166 USD/EUR. „I když i americká ekonomika vykazuje známky zpomalování, ekonomika eurozóny je na tom se všemi svými problémy hůř. Během měsíce tak dolar může vůči euru testovat hranici 1,200 USD/EUR,“ uvedl Prokop.