Kuvajt těží víc ropy, než je jeho kvóta v OPEC

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Kuvajt zvýšil minulý měsíc těžbu ropy na 2,8 milionu barelů denně, což je více než 25 procent nad jeho kvótou přidělenou v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Zvýšení produkce Kuvajtu a Saúdské Arábie se v létě zasloužilo o ochlazení světových cen ropy, řekl dnes kuvajtský ministr ropného průmyslu Muhammad Busajrí.

Kuvajt má nyní přidělenou kvótu na těžbu zhruba 2,2 milionu barelů denně. Na červnovém zasedání ministrů OPEC se Saúdské Arábii a jejím spojencům přes výpadek dodávek z Libye nepodařilo přesvědčit většinu členů o nutnosti oslabit vysoké ceny ropy, aby se zmírnila rizika pro globální ekonomiku. Saúdský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí však naznačil, že Rijád bude dál jednostranně zvyšovat produkci s ohledem na potřeby trhu.

Ropa Brent po červnovém zasedání OPEC vystoupila až nad 120 dolarů za barel a americká ropa WTI byla nad 100 dolarů. Na konci tohoto týdne byl Brent kolem 112 dolarů a WTI na 86 dolarech za barel.

Busajrí podle oficiální tiskové agentury KUNA uvedl, že kdyby Kuvajt a Saúdská Arábie svou těžbu po zasedání OPEC nezvýšily, ceny ropy by byly výrazně vyšší. „Byly by výrazně nad nynější úrovní, což by vyvolalo globální krizi a a celosvětovou ekonomickou recesi,“ řekl ministr.

Saúdská Arábie v červenci podle zdrojů z ropného průmyslu zvýšila produkci ropy na deset milionů barelů denně z květnových 8,8 milionu barelů za den. Tento měsíc podle odhadů agentury Reuters posílila denní produkci o dalších půl milionu barelů.