Mmcité hlásí před vstupem na burzu rekordní výsledky. Vzrostly tržby i zisk

Firma mmcité vyrábí mimo jiné zastávky pro městskou hromadnou dopravu. Na její produkty lze narazit v Evropě, Americe i Asii.

Firma mmcité vyrábí mimo jiné zastávky pro městskou hromadnou dopravu. Na její produkty lze narazit v Evropě, Americe i Asii. Zdroj: mmcité

Společnost mmcité, která se chystá v první polovině letošního roku vstoupit na trh Start pražské burzy, má za sebou rekordní rok. Její tržby poprvé v historii překonaly hranici jedné miliardy korun, když meziročně vzrostly o 41 procent. Zároveň s tím se zvýšil i zisk. Firma rovněž oznámila, že již předložila České národní bance žádost o schválení veřejné nabídky svých akcií.

Konsolidované tržby skupiny dosáhly v minulém roce 1,16 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů, vzrostl o 22 procent na 61,1 milionu korun. Čistý zisk společnost se zvýšil o téměř 11 procent na 32,2 milionu korun.

Mezi produkty firmy z Bílovic u Zlína patří nejen prvky městského mobiliáře, autobusové zastávky, přístřešky, ale i parkové lavičky, pítka či stojany na kola. Přibližně 80 procent výroby společnost vyváží do více než třiceti zemí. Mezi důležité trhy patří vedle evropských i Brazílie či Spojené státy.

„Naše tržby v USA rostou velmi výrazným tempem a jsou pro nás významné,“ řekl vlastník a zakladatel skupiny, průmyslový designér David Karásek. „Potenciál dalšího růstu v USA je obrovský,“ dodal. 

Vůbec nejvýznamnějším trhem je však pro firmu dlouhodobě Česko se zhruba pětinovým podílem na tržbách. Důležitý je také byznys v dalších středoevropských zemích, tedy na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Celkem se region V4 podílí na tržbách téměř polovinou. Zbytek Evropy pak tvoří dalších 24 procent tržeb. Kromě toho firma mmcité dodává své výrobky také do Asie.

Společnost v únoru oznámila záměr zalistovat akcie na trhu Start, který je určený pro menší a střední podniky. Cílem je získat od investorů minimálně 160 milionů korun na akvizice a rozšíření výrobních kapacit. Bližší informace hodlá firma oznámit v nejbližších týdnech. Zároveň chce v květnu představit potenciálním investorům detailní plán hospodaření na další roky.

„Vstup na burzu je logickým vyústěním naší třicetileté historie. Jsme kvůli veřejným tendrům, kterých se účastníme po celém světě, transparentní a vstup na burzu tuto naši stránku ještě posílí,“ řekl E15 již dříve Karásek. „Zároveň jsme nechtěli jít cestou jednoho strategického investora,“ dodal s tím, že od dřívějších emitentů má o trhu Start skvělé reference.

Primární veřejnou nabídku připravuje poradenská firma Starteepo finančníka Františka Bostla.

V současnosti se na trhu Start obchodují akcie třinácti firem. Loni na něj uvedla cenné papíry pětice společností – slovenská metalurgická firma Gevorkyan, online prodejce vlasové kosmetiky Bezvavlasy, výrobce dveřního kování M&T, gastronomická skupina Coloseum a technologická firma Hardwario. Své akcie navíc už podruhé prodával zpracovatel kůží Karo Leather.