Český výrobce dronů postaví továrnu za půl miliardy. Má stát na letišti u Písku

Výrobce dronů Primoco investuje půl miliardy korun.

Výrobce dronů Primoco investuje půl miliardy korun. Zdroj: Primoco

Vloží je do nové výrobní haly.
Měsíční výrobu by tak mohl navýšit z šesti letadel na čtyřnásobek.
Hala má vzniknout v Krašovicích u Písku.
Drony One 150 dokážou létat nezávisle dle naprogramovaných letových plánů včetně plně automatického vzletu a přistání.
Drony One 150 dokážou létat nezávisle dle naprogramovaných letových plánů včetně plně automatického vzletu a přistání.
7
Fotogalerie

Znásobit roční produkci dronů a maximálně robotizovat výrobu. S takovým cílem investuje tuzemský výrobce středně velkých civilních a vojenských bezpilotních letounů Primoco UAV zhruba půl miliardy korun do nové výrobní haly, kterou chce postavit na vlastním letišti v Krašovicích u Písku. V současnosti v malé hale v pražském Radotíně vyrábí šest strojů One 150 měsíčně. Do tří let hodlá produkci zečtyřnásobit, uvedl pro deník E15 majitel firmy Ladislav Semetkovský.

V letištním areálu má vzniknout výrobní hala, školicí středisko, „řízení letového provozu“, prezentační místnosti a administrativní zázemí firmy. „Dnes spočívá výroba v manuální práci. Letadlo je z kompozitu, výrobu tak můžeme snadno robotizovat. Výrobní kapacitu zvýšíme zhruba na 25 strojů měsíčně,“ říká Semetkovský s tím, že záměry představí místním na podzim.

Podnik, který investuje kompletně z vlastních zdrojů, právě dokončuje projekt a zažádá o stavební povolení. Stavba by tak podle Semetkovského mohla začít za dva až tři roky.

Podnik, s jehož akciemi se obchoduje na pražské burze, exportuje veškeré své drony One 150 do Afriky, Asie, na Blízký východ, do Evropy a nově i do Střední a Jižní Ameriky. Odbyt pro násobně vyšší výrobní objemy chce nacházet i nadále u energetických firem, jež poptávají zabezpečení produktovodů, nebo u státních zákazníků, kteří si tak podle Semetkovského mohou výrazně snížit náklady na ostrahu hranic.

„Následující dva roky budou zlomové. Firmy a státy v tendrech otevírají dveře bezpilotním prostředkům. Zakázky na hlídání ropovodů, plynovodů či hranic dosud získávaly většinou státní podniky, které k tomu zpravidla používají nákladné vrtulníky s posádkou. Bezpilotní monitoring vyjde výrazně levněji,“ dodává Semetkovský.

Svůj „bezpilotní“ byznys chce proto do budoucna rozšířit také o dceřinou společnost, která bude nabízet letecké práce, tedy samotný provoz strojů. „Potenciál v segmentu ochrany hranic vidím hlavně na Blízkém východě a v Asii, možná i v Africe,“ dodává Semetkovský.

Primoco loni zvýšilo tržby meziročně z necelých 18 milionů korun na 103 milionů a z 28milionové ztráty se přehouplo do téměř 30milionového zisku. Letos vyhlíží tržby kolem půl miliardy, tedy pětinásobné. Celkově chce během letošního roku uzavřít kontrakty na prodej letadel za zhruba jednu miliardu korun. Některé z nich se však budou vyrábět a dodávat až v příštím roce.

Společnost, jež s růstem o 52 procent patřila k loni nejvýkonnějším titulům na pražské burze, už získala nejvyšší civilní certifikaci EASA LUC, zároveň je v závěrečné fázi testů i na vojenskou certifikaci podle normy NATO STANAG 4703.

Drony One 150 dokážou létat nezávisle podle naprogramovaných letových plánů včetně plně automatického vzletu a přistání. Při rychlosti sto až 150 kilometrů v hodině stroj vydrží ve vzduchu až patnáct hodin. Má tak dolet až dva tisíce kilometrů. Dronů této kategorie se ročně celosvětově zobchodují nižší stovky. Letouny Primoco už dnes slouží k ochraně hranic, produktovodů či hranic, monitoringu požárů nebo při pátracích akcích.