Musk váhá s koupí Twitteru. S investory nejedná. Odstoupení by ho stálo více než miliardu dolarů

Elon Musk nejspíš hledá cestu jak vycouvat z koupě sociální sítě Twitter. Jako záminku možná využije údajné nejasnosti ohledně počtu falešných učtů a botů.

Elon Musk nejspíš hledá cestu jak vycouvat z koupě sociální sítě Twitter. Jako záminku možná využije údajné nejasnosti ohledně počtu falešných učtů a botů. Zdroj: ČTK

Elon Musk je sám velmi aktivním uživatelem Twitteru
2
Fotogalerie

Nad převzetím sociální sítě Twitter miliardářem Elonem Muskem se stále více vznášejí otazníky. Americký podnikatel, mimo jiné generální ředitel automobilky Tesla, údajně v posledních týdnech polevil v jednáních s investory, kteří mu měli na nákup poskytnout potřebný kapitál. Na transakci, jejíž hodnota je 44 miliard dolarů, se Musk dohodl se správní radou firmy na konci letošního dubna.

Musk již dříve varoval, že od obchodu, který by měl být oficiálně dokončený na podzim, může odstoupit. Jako důvod uvedl pochyby ohledně toho, zda společnost Twitter přesně reportuje čísla o podílu různých botů a falešných a spamovacích účtů na celkovém počtu uživatelů. Miliardář nevěří, že podíl je menší než pět procent, jak uvádí management společnosti v reportech pro akcionáře a hlášeních pro americkou Komisi pro cenné papíry.

Na přepočet čísel nasadil byznysmen před několika týdny vlastní lidi a ti podle informací listu The Washington Post došli k závěru, že údaje nelze ověřit. Přitom potřebná data dodala samotná firma Twitter.

Deník s odvoláním na zdroje obeznámené se situací uvedl, že Musk kvůli pochybám pozastavil některá jednání s investory, kteří se měli na transakci podílet. Další peníze přitom Musk potřebuje. Je sice nejbohatším člověkem na světě, když jeho jmění přesahuje 200 miliard dolarů, jen velmi malou část majetku však má v hotovosti. Většinu jeho bohatství tvoří podíly ve výrobci elektromobilů Tesla a vesmírné společnosti Space X. 

Část financí si již Musk dříve zajistil od bank, okolo 33 miliard dolarů však potřebuje na zaplacení dodat ze svých zdrojů, případně od partnerů. Na jaře Musk ihned po uzavření dohody o koupi Twitteru prodal část akcií Tesly za téměř devět miliard dolarů. Další významnější prodeje by však mohly uškodit ceně akcií automobilky.

Proto od jara probíhala jednání například s různými private equity investory včetně velké investiční firmy Apollo Global Management. I jednání s touto společností jsou podle informací webu CNBC pozastavena.

Otázkou je, co bude dál. Musk v dubnu podepsal s firmou závaznou smlouvu a jen tak vycouvat nemůže. Například podle Matta Levina, právníka a komentátora agentury Bloomberg, není možné dohodu o převzetí chápat tak, že si kupující vyhodnotí byznys a teprve se rozhodne, zda firmu koupí. „Je to dohoda o koupi!“ napsal na Twitteru. 

Smlouva mezi Muskem a správní radou obsahuje pokutu ve výši jedné miliardy dolarů, pokud některá ze stran od transakce odstoupí. Důvodem pro zrušení transakce však nejspíš nemohou být pochyby o podílu problémových účtů.

„Podepsal závaznou dohodu a ta neobsahuje žádné klauzule pro ‚myslím si, že je tam příliš mnoho botů‘,“ uvedl dále Levine. Společnost Twitter by se tak mohla případnému porušení dohody ze strany Muska bránit u soudu a požadovat mnohem vyšší náhradu škody, než je zmíněná jedna miliarda.

Kdo je Elon Musk:

Video placeholde
• Videhub

Čtvrteční obchodování na newyorské burze uzavřely akcie společnosti Twitter na necelých 39 dolarech. Obchodují se tak s výraznou slevou oproti ceně dohodnuté v rámci transakce, tržní hodnota firmy zároveň klesla pod 30 miliard dolarů. Musk se v dubnu zavázal zaplatit 54,20 dolaru za akcii.

Od jara však došlo k výraznému propadu akciových trhů a již na začátku května se objevily spekulace, že Musk by se mohl pokusit vyjednat nižší cenu.

Například investiční firma Hindenburg Research proto v květnu vsadila na burze na pokles kurzu cenných papírů společnosti Twitter. Svůj report firma Hindenburg zveřejnila 9. května a již o osm dní později spekulaci na pokles se ziskem uzavřela. Během pouhých osmi dní totiž kurz akcií klesl o přibližně 10 dolarů.