Nic není zadarmo ani v investování. Úspěch je třeba si odpracovat, říká britský investor Clapham

Stephen Clapham během své kariéry v londýnské City pracoval jako analytik v investičních bankách a také působil jako partner hedgeových fondů, které mají ve správě miliardy dolarů. V současnosti vede kurzy zaměřené na účetnictví, finanční výkazy a investování.

Stephen Clapham během své kariéry v londýnské City pracoval jako analytik v investičních bankách a také působil jako partner hedgeových fondů, které mají ve správě miliardy dolarů. V současnosti vede kurzy zaměřené na účetnictví, finanční výkazy a investování. Zdroj: Stephen Clapham

„Pokud nakoupíte akcie jen proto, že vám je někdo doporučil na sociálních sítích, tak to může krátkodobě vycházet, ale dlouhodobě to není cesta k úspěchu,“ říká v rozhovoru pro deník E15 britský investor Stephen Clapham, v minulosti analytik londýnských investičních bank a také partner hedgeových fondů spravujících miliardy dolarů. Podle jeho názoru i jednotlivec bez zázemí velké finanční instituce může být úspěšným investorem. Musí však věnovat studiu a také výběru investic dostatek úsilí a času. „Osobně se hodně zaměřuji na finanční výkazy, které mnoho investorů nikdy ani neotevře. Je samozřejmě mnohem bezpečnější, když víte, do čeho investujete,“ dodává.

V současnosti se Clapham zabývá poskytováním online kurzů zaměřených na oblast forenzního účetnictví, oceňování firem a stock pickingu, tedy výběru akcií do portfolia. Mezi jeho klienty patří jednotlivci i velké finanční instituce nejen z londýnského finančního centra City. Rovněž na objednávku vytváří pro klienty analýzy firem.

Kromě toho Clapham předloni vydal knížku The Smart Money Method: How to pick stocks like a hedge fund pro, rozesílá newsletter nazvaný Behind the Balance Sheet zaměřený na investiční témata a také nahrává podcast. Jedním z jeho posledních hostů byl novinář Financial Times Dan McCrum, který odhalil problémy společnosti Wirecard.

V rozhovoru pro deník E15 Stephen Clapham mimo jiné popisuje problémy s finančními výkazy velkých čínských technologických firem, jako jsou Alibaba či Tencent. Díky analýze, kterou vypracoval, byl i hostem populárního podcastu Odd Lots, který v agentuře Bloomberg připravují zkušení finanční novináři Tracy Allowayová a Joe Weisenthal.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!