Nejlepší týden od roku 2016. Evropské akcie táhlo narovnání vztahů mezi USA a Čínou

Akcie

Akcie Zdroj: Profimedia

Evropské akcie třetí den za sebou posílily, vzhůru je tlačí naděje na urovnání obchodních sporů mezi Spojenými státy a Čínou. Panevropský akciový index STOXX 600 dnes vzrostl o 0,3 procenta a za celý týden si připsal 3,4 procenta. To představuje jeho nejlepší týdenní výkon od prosince 2016, napsala agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek uvedl, že jednání s Čínou "se vyvíjejí dobře". Potvrdil rovněž, že se hodlá setkat s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na nadcházejícím summitu skupiny velkých světových ekonomik G20 v Argentině.

Obavy ohledně obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou se velkou měrou podílely na rozsáhlých výprodejích akcií v minulém měsíci. "Není překvapivé, že i náznak částečného pokroku (v obchodních jednáních) stačí k posílení finančních trhů," uvedla dnes banka UBS.

K dnešnímu růstu evropských akcií velkou měrou přispěl automobilový sektor, včetně německého automobilového koncernu Volkswagen. Vzhůru zamířily rovněž akcie evropských technologických podniků, a to navzdory neuspokojivým výsledkům amerického technologického gigantu Apple, upozornila agentura Reuters.