Akcie, měny & názory Viktora Zeisela: ČNB jede rychle a zběsile

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Bankovní rada se dnes po šesti týdnech znovu sejde na svém měnově politickém zasedání. Trhy očekávají, že se budou počtvrté za sebou zvyšovat sazby. Už nyní ČNB trhala rychlostí utahování měnové politiky od června do září rekordy.

Centrální banka se zvyšováním úroků snaží krotit rostoucí ceny. Vyšší sazby by inflaci měla snižovat pomocí několika mechanismů. Jednak zvyšují úroky i pro komerční úvěry a tím chladí ekonomický růst, snižují poptávku, a proto by měly klesat i ceny.

To ale nemá pravděpodobně takový vliv jako dříve. Hodně firem používá vnitropodnikové financování a velké množství firem si bere úvěry v eurech, a tím se vyhnou vyšším korunovým úrokům. Navíc financování některých investic probíhá z dotací například z EU. Ani ty nejsou na úrocích závislé.

Navíc úvěrová dynamika podniků se v tomto cyklu nikdy skutečně nerozjela, takže vlastně není co brzdit. Ani domácnosti si na svou spotřebu moc nepůjčují. Takže ani zde vyšší úroky kýžený vliv mít nebudou.

ČNB se tak musí spolehnout na působení vyšších úroků do kurzu koruny. Chce přimět investory, aby si kupovali korunová aktiva s vyšším výnosem a tím pomohli koruně posilovat. Nicméně investoři se zdají být v tuto chvíli korunou nasyceni a rozvíjející se trhy v současnosti nejsou jejich nejvyhledávanějším cílem.

Vidíme tedy, že kanály měnové politiky nefungují úplně dobře. Zdá se však, že ČNB se rozhodla, že je vysokými úroky prorazí. Můžeme se tak těšit, že dnešní zvýšení sazeb není poslední. Příští rok se bude pokračovat. Podle nás hned třikrát.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky¨