Největší IPO letošního roku se blíží. Britský výrobce čipů Arm požádal o vstup na burzu v USA

Sídlo společnosti Arm v Cambridge

Sídlo společnosti Arm v Cambridge Zdroj: Jan Sedlák

Britský vývojář čipů Arm, který spadá pod japonskou firmu Softbank a jehož technologie se nacházejí prakticky ve všech chytrých telefonech, oficiálně požádal o vstup na burzu ve Spojených státech. Firma k tomu v pondělí zveřejnila burzovní prospekt. Bližší informace o objemu a ceně akcií, které se budou obchodovat na trhu Nasdaq, ale podnik neuvedl. Očekává se, že půjde o největší letošní primární veřejnou nabídku akcií neboli IPO.

Vstup společnosti Arm na burzu by mohl přivést zpět k životu aktuálně skomírající trh s primárními emisemi akcií. Několik významných startupů za poslední rok odložilo plány na prodej akcií na burze kvůli přílišnému kolísání cen, uvedla agentura Reuters.

Z burzovního prospektu vyplývá, že společnost zaznamenala za rok do 31. března pokles tržeb o jedno procento na 2,68 miliardy dolarů, asi 59 miliard korun. Na vině je zejména propad globálních dodávek chytrých telefonů. Tržby za čtvrtletí do 30. června se pak snížily o 2,5 procenta na 675 milionů dolarů. Firma ale vytváří stabilní zisk, v uplynulém finančním roce činil 524 milionů dolarů, o rok předtím 549 milionů dolarů.

Společnost Arm odhaduje, že ji trh ocení na šedesát až sedmdesát miliard dolarů, tedy až 1,5 bilionu korun. Firmu v roce 2016 koupil za 23,4 miliardy liber (zhruba 659 miliard korun) japonský konglomerát Softbank, předtím se s jejími akciemi obchodovalo osmnáct let v Londýně i v New Yorku.

Návrhy společnosti Arm se používají u čipů, které vyrábí většina velkých světových polovodičových společností, včetně firem Intel, AMD, Nvidia či Qualcomm. Design od firmy Arm se prosazuje ve smartphonech na úkor čipových systémům od Intelu – částečně proto, že spotřebovávají méně energie. Nyní se čipy podle designu Arm používají také v datových centrech a společnost Apple je používá ve svých počítačích Mac.

Vstupem na burzu firma přestává být ryze soukromou společností a stává se veřejně obchodovaným podnikem, jehož akcie mohou investoři kupovat a prodávat na burzách.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějších investic