OPEC omezil těžbu, za propad může Irák

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jimwmurphy, Wikimedia

Produkce ropy v členských zemích kartelu OPEC se v září propadla na nejnižší úroveň za téměř dva roky navzdory rekordní těžbě v Saúdské Arábii. Za poklesem stály nižší dodávky z Iráku, kde stavební práce dočasně snížily exportní kapacitu. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi zdroji z těžebních firem, činiteli OPEC a analytiky.

Produkce OPEC klesla na 30,07 milionu barelů denně ze srpnových 30,32 milionu barelů denně. Dostala se tak na nejnižší úroveň od října 2011. Kartel překračoval svůj těžební limit o pouhých 70 tisíc barelů denně. Překračování limitu je důsledkem nedisciplinovanosti některých členů kartelu.

Kromě Iráku produkci omezily i další státy. Libye produkuje méně než polovinu oproti začárku roku, svůj potenciál nevyužívá ani Nigérie. „Představuje to výrazný pokles produkce v době, kdy těžba Saúdská Arábie dosahuje mimořádně vysoké úrovně,“ uvedl jeden z účastníků průzkumu. „Nebýt americké ropy z břidlicových ložisek, byly by ceny mnohem vyšší,“ dodal.

Cena severomořské ropy Brent dnes sestoupila pod 108 dolarů za barel poté, co se v srpnu poprvé za půl roku dostala na 117 USD. Zlevňuje i ropa WTI, její cena spadla až na 103,3 dolaru za barel. Bezprosřední hrozba vojenské intervence USA v Sýrii už totiž opadla.

Americká poradenská společnost PIRA nedávno upozornila, že že nebýt rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech, potýkal by se svět s nedostatkem ropy.

Cena ropy WTI v posledních pěti letechCena ropy WTI v posledních pěti letechCena ropy WTI v posledních pěti letech | bruner@mf.cz