Pád burz připravil světové boháče o 114 miliard dolarů

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg Zdroj: Reuters

Warren Buffett
Warren Buffett
Warren Buffett
Zakladatel Amazonu Jeff Bezos
Jeff Bezos
7
Fotogalerie

Pondělní propad akcií na newyorské burze o téměř pět procent přišel nejbohatší lidi pořádně draho. Pětistovka světových miliardářů přišla podle údajů agentury Bloomberg o 114 miliard dolarů, což v korunách odpovídá astronomická sumě 2,33 bilionu. Pro srovnání: tato částka by stačila na financování provozu českého státu na 1,7 roku.

Nejvíc odnesl burzovní pád legendární investor a šéf firmy Berkshire Hathaway Warren Buffet. Miliardářská trojka ztratila přes pět miliard dolarů. Důvodem je masakr akcií amerického bankovního kolosu Wells Fargo, které ztratily 9,2 procenta hodnoty. Šlo o největší pokles z pětistovky vedoucích amerických korporací. Berkshire Hathaway je největším akcionářem v bance.

Druhou největší ztrátu počítá zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg. Přišel o 3,62 miliardy dolarů.

Ztrátám se nevyhnul ani nejbohatší člověk planety Jeff Bezos, který založil internetový obchod Amazon.com. Jeho jmění se ztenčilo o zhruba 3,3 miliardy dolarů na 116,4 miliardy kvůli propadu akcií internetového obra o téměř tři procenta.

Již během pátku pět set největších boháčů ztratilo 68,5 miliardy ze svého majetku. Za dva dny tak přišly celkem o více než dvě stě miliard.