Nejvýnosnější kov roku 2018 dál boří rekordy

Palladium

Palladium Zdroj: profimedia.cz

2
Fotogalerie

Lednový nárůst ceny palladia znamená pro tento kov další rekord  cenový rozdíl oproti konkurenční platině je poprvé vyšší než 500 dolarů za unci (31,1 g), píše Bloomberg. Cena palladia, které bylo nejúspěšnějším kovem loňského roku, se na začátku roku zvýšila na 1325 dolarů za unci, zatímco konkurenční platina se v současnosti obchoduje za cenu okolo 821 dolarů za unci.  

Po většinu času byla dražší platina, ale její cenu v poslední době negativně ovlivnil upadající zájem ze strany jejích klíčových zákazníků, což jsou výrobci dieselových automobilů, o které je od skandálu dieselgate nižší zájem.

Zvyšující se cenový rozdíl mezi oběma kovy probudil spekulace o tom, že by na levnější platinu mohli přejít výrobci benzinových motorů.

To ale podle analytika Antona Berlina z ruské společnosti Norilsk Nickel není příliš pravděpodobné, protože palladium svého rivala v mnoha atributech důležitých pro výrobce zážehových motorů poráží. Berlin navíc upozorňuje, že by přechod z jednoho kovu na druhý trval nejméně dva roky.

Palladium i platina se používají hlavně v autokatalyzátorech, kde pomáhají redukovat emise automobilů. Podle analytiků se dá očekávat, že brzy dojde k poklesu zájmu o oba kovy, automobilky se totiž budou čím dál víc soustředit na výrobu elektromobilů.

Vývoj ceny palladia:Bloomberg