Penta chce ovládnout celou Fortunu, spekuluje se o pozdějším prodeji českého byznysu

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva Zdroj: ctk

Nové prostory. Renomia obývá v nových prostorách pražského Florentina, které realizovala investiční společnost Penta, tři tisíce metrů čtverečních
Martin Kúšik, Penta
Hulak Igor, Penta
Marek Dospiva, Penta
Penta si jde pro Nuselský pivovar
8
Fotogalerie

Investiční společnost Penta plánuje stáhnout sázkovou společnost Fortuna z veřejného obchodování na burzách ve Varšavě a v Praze a získat ve firmě stoprocentní podíl. 

Menšinovým podílníkům, kteří dohromady vlastní takřka třetinu firmy, nabízí Penta za jednu akcii necelých 99 korun, tedy zhruba o šest procent méně, než si aktuálně Fortuny cení na burze trh. Podle hlasů z trhu souvisí krok Penty se záměrem český byznys Fortuny později prodat.  

„Svědčí o tom aktivity z posledních měsíců, které mají před prodejem vylepšit obraz firmy i její aktiva. Fortuna se například rozhodla od podzimu 2018 působit jako generální partner nejvyšší fotbalové ligy a vystupňovala zahraniční expanzi,“ uvádí důvěryhodný zdroj z trhu, který si přál zůstat v anonymitě. Horečná snaha o dobývání zahraničních trhů včetně Chorvatska a Španělska podle vyvrcholila letos v únoru nákupem irské sázkovky Hattrick Sport Group.

Penta tvrdí, že chce být ve Fortuně Entertainment Group dlouhodobým investorem bez plánovaného data exitu. „Stoprocentní kontrola Penty nad Fortunou bude pro tuto společnost znamenat rychlejší rozvoj bez komplikací," vysvětlila Penta svůj záměr plně ovládnout Fortunu. Těžištěm podle ní mají být přitom právě trhy střední a jihovýchodní Evropy. Samotná Fortuna nechtěla záměry Penty komentovat.

V lednu Fortuna získala jako první česká firma licenci pro provozování online kasina. Právě ta má být ale pro Pentu pihou na kráse byznysu české Fortuny. „O fungování kasína zdaleka nevládne spokojenost,“ dodává jiný anonymní zdroj. Právě úspěšnost kasína přitom vnímají analytici jako jeden z podstatných faktorů rozhodování Penty.

„Budoucí prodej Fortuny by dával smysl, až budou vidět i reálné výsledky nově povoleného online casina a až se Fortuně podaří plně integrovat nedávné akvizice. Takže je to spíše otázka několika let,“ soudí analytik České spořitelny Václav Kmínek.

"Jakékoliv indikátory výsledků našeho online kasína bude možné komentovat až s pravidelným zveřejněním výsledků hospodaření za první kvartál," uvádí mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Připomeňte si projekt skupiny Penta na zástavbu kolem Masarykova nádraží v Praze:

Video placeholde

Projekt skupiny Penta na zástavbu kolem Masarykova nádraží v Praze • Penta