Miliardáři letí po realitách. Budou stavět v Praze u Vidoule a v Bubenči

Na výstavbě projektu Na Pomezí se bude podíllet rovněž projektantské konsorcium Baumschlager Eberle Lustenau a Pavel Hnilička architekti.

Na výstavbě projektu Na Pomezí se bude podíllet rovněž projektantské konsorcium Baumschlager Eberle Lustenau a Pavel Hnilička architekti. Zdroj: Baumschlager Eberle Lustenau & Pavel Hnilička architekti

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na výstavbu projektu Na Pomezí v Praze 5 se stalo architektonické studio Bogle Architects. Výstavbu tam připravuje skupina KKCG.
Skupina KKCG projekt koupila v roce 2014. Rozhodla se však vypracovat nové architektonické řešení. Proti tomu předchozímu se třeba výrazně zmenšila výška domů.
Architektka Viktorie Součková, která za Bogle Architects projekt Na Pomezí připravuje, studovala u Evy Jiřičné.
Současnou podobu projeku Na Pomezí vítá též starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09)
Bogle Architects mají na starosti rovněž vytvořemí územní koncepce celého projektu.
13
Fotogalerie

Skupina KKCG vybrala vítěze mezinárodní architektonické soutěže na nový bytový projekt v Praze 5. Obrázky nového projektu přinášíme exkluzivně. Investiční dravci z Penty zase získali kontrolu nad lukrativním územím v Bubenči.

Miliardáři Karel Komárek a Marek Dospiva rozšiřují angažmá v realitách. Komárkova skupina KKCG a Dospivova Penta udělaly v minulých dnech výrazný posun s bytovými projekty, které připravují. KKCG má pozemek kousek od lokality Vidoule, Pentě se podařilo ovládnout parcelu v Praze-Bubenči.

U Komárkova projektu bude celková investice 1,5 miliardy korun. První etapa se už staví. V bytových domech tam vznikne kolem devadesáti bytů. V tomto případě se výstavba děje podle původního projektu, který KKCG před dvěma lety koupila.

Pro další fáze, které teprve čeká povolovací proces, developer staré nákresy hodil do koše a vypsal zcela novou architektonickou soutěž na pětapadesát bytů a čtyřiačtyřicet rodinných domů. Přihlásila se i renomovaná studia ze zahraničí. Na výběru vítěze se Karel Komárek podílel osobně.

Z dvanácti návrhů z pěti zemí zvítězila mezinárodní architektonická kancelář Bogle Architects. Má mimo jiné za úkol připravit urbanistické řešení území. Na návrzích samotných staveb se bude ještě podílet konsorcium dvou studií Baumschlager Eberle Lustenau a Pavel Hnilička architekti. Do třetice bude na projektu dělat studio Majo architekti.

„Idea několika architektonických kanceláří pracujících dohromady je běžná v cizině, ale ojedinělá v České republice,“ uvedl architekt Jaroslav Šafer, který předsedal soutěžní komisi. Podle starosty Prahy 5 Radka Klímy (TOP 09) byly vybrány projekty, které lokality výrazně zlepší.

V případě Penty udělal první studii na výstavbu v Bubenči ateliér Qarta architektura. Penta si ji nechala zpracovat ještě v době, kdy se o koupi území teprve zajímala, aby měla představu, co tam lze postavit.

Penta v minulých dnech převzala firmu Nebeský klid. Ta vlastní pozemky v sousedství léčebny dlouhodobě nemocných v Praze-Bubenči. Radnice řeší její přesun na Břevnov. Už dříve si schytala obvinění, že jedná v zájmu developera. Penta se však hájí tím, že byla jen jedním ze zájemců a nic neměla jisté.

Developer aktuálně připravuje smlouvu o spolupráci s Prahou 6. „Určitě se budeme snažit s městskou částí dohodnout, zda a za jakých podmínek by byla relokace LDN možná.  Ta budova tam z architektonického pohledu nepatří. Ve vilové čtvrti vyrostl v osmdesátých letech minulého století panelák zcela mimo logiku urbanismu,“ uvedl Michal Nečesánek, manažer Penty zodpovědný za rozvoj lokality. Budova je podle něj navíc na pokraji životnosti.

Penta je v Bubenči na začátku povolovacího procesu. Pokud půjde všechno dobře, začne stavět nejdříve za tři roky. V lokalitě vznikne kolem šedesáti bytů. Investice bude ve stovkách milionů korun.