Petr Bártek: Pochybnosti o Debiensku

důl, uhlí

důl, uhlí Zdroj: E15

NWR minulý týden překvapilo jednak dosažením čtvrtletního zisku, bohužel ale také oznámením o možném přehodnocení klíčového projektu Debiensko. Důl Debiensko představuje 49 procent firemních uhelných zásob a ve střednědobém horizontu má nahradit pokles produkce na stávajících dolech OKD.

Kromě toho se na tomto ložisku z 88 procent podílí kvalitní koksovatelné uhlí. NWR oficiálně přehodnocuje projekt kvůli vyššímu objemu vody, kterou bude z dolu potřeba čerpat, a také kvůli o deset až dvacet procent vyšším investičním nákladům.

Lze odhadovat, že oznámené problémy s vodou mohou zvýšit produkční náklady ze 70 na 75 eur na tunu, zatímco průměrná prodejní cena uhlí z tohoto dolu by aktuálně přesahovala 130 eur za tunu. To je nesrovnatelné s náklady 82 eur na tunu a přibližnou průměrnou prodejní cenou 101 eur za tunu u stávajících dolů. Na jejich udržení v chodu přitom NWR ročně investuje asi 200 milionů eur.

Zdá se tak, že NWR buď jen odsouvá investici na lepší časy, nebo jsou problémy v Debiensku rozsáhlejší, než přiznává. A pokud není důvodem ani jedno, chtěl bych vidět dlouhodobé odhady NWR na ceny uhlí…

Autor je analytikem České spořitelny