Porsche je zpět v rukou rodin zakladatelů

Porsche 911 50th Anniversary Edition

Porsche 911 50th Anniversary Edition Zdroj: Porsche

Katarský státní investiční fond Qatar Holding prodal svých deset procent akcií německé společnosti Porsche Holding rodinám jejích německých zakladatelů a akcionářů Porsche a Piëch. Svých 17 procent akcií v celé skupině Volkswagen, která od loňska Porsche plně ovládá, si ale fond hodlá ponechat.

Pro rodiny zakladatelů to znamená, že spolu opět drží všechny kmenové akcie a ovládají hlasovací práva ve společnosti. Jejím jediným majetkem je 50,7 procenta kmenových akcií automobilky Volkswagen. Ta od Porsche loni koupila všechny její aktivity v automobilovém průmyslu.

Qatar Holding v dnešním sdělení neuvedl, za jakou částku své akcie Porsche německým rodinám prodal. Katarská společnost získala podíly ve Volkswagenu a v Porsche v roce 2009, kdy se rozhodovalo, zda Porsche získá kontrolu nad Volkswagenem, nebo to bude naopak.

Volkswagen ovládl Porsche loni v červenci, kdy se dohodl na převzetí zbývajících 50,1 procenta akcií, které dosud nevlastnil. Značka Porsche se tím stala součástí skupiny Volkswagen, do níž patří i česká Škoda Auto.

Porsche se k prodeji automobilového podnikání odhodlalo poté, co žaloby od investorů zabránily úplnému sloučení obou automobilek. Porsche nyní čelí další sérii žalob kvůli tomu, že investory dopředu neinformovalo o svém pokusu převzít Volkswagen. Žalující žádají 5,4 miliardy eur, Porsche výplatu jakéhokoli odškodného odmítá.

Akcie Porsche Holding v posledních pěti letechAkcie Porsche HoldingAkcie Porsche Holding