Pražská burza mírně posílila, dařilo se Erste, ČEZ naopak ztrácel

Erste

Erste Zdroj: profimedia

ČEZ
ČEZ
3
Fotogalerie

Pražská burza po dni volna opět mírně posílila. Index PX stoupl o 0,14 procenta na 1045,17 bodu. Nahoru ho táhly především finanční emise kromě Monety Money Bank. Dařilo se také sázkové Fortuně, která posílila o téměř pět procent. Výraznějšímu růstu burzy naopak bránil pokles akcií energetické společnosti ČEZ. Nejvíce, necelá čtyři procenta, ztratily cenné papíry textilky Pegas Nonwovens. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Z finančních emisí si nejlépe vedla Erste Bank, jejíž cenné papíry zdražily o 2,04 procenta na 951,60 korun. Komerční banka si polepšila o 0,56 procenta na 960 korun a pojišťovna VIG končila výše o čtyři desetiny procenta na 650,30 korun. Naopak akcie Monety 0,13 procenta odepsaly, zlevnily tak na 77,40 korun.

Akcie ČEZ si v pátek pohoršily o 1,28 procenta na 441,30. Hospodářské noviny přišly s informací, že polostátní gigant jedná o prodeji bulharské elektrárny Varna za 50 milionů eur, podotkla Jana Knechtlová z Patria Online. Makléř Patria Finance Jakub Brukner upozorňoval dnes před trhem, že akcie energetiky je možné považovat za překoupené, a korekci předpokládal.

Česká měna dnes k euru prolomila hranici 26 korun za euro, krátce se dostala až na 25,92 korun za euro, tedy na nejsilnější úroveň od začátku srpna. Uzavřela ale nakonec na 25,99 korun za euro, proti středečnímu závěru o tři haléře silnější. Vůči dolaru koruna posílila o 18 haléřů na 21,99 korun na za dolar. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online.