Pražská burza prudce klesla, koruna výrazně oslabila. Trhy reagují na Fed

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pražská burza dnes výrazně oslabila, ztratila 2,93 procenta. Index PX poprvé od loňského srpna uzavřel pod 900 body, a to na hodnotě 898,23. Koruna pak výrazně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. V závěru obchodování proti středě k dolaru ztratila padesátník na 19,66 Kč/USD a vůči euru 25 haléřů na 25,91 Kč/EUR. Akciové trhy oslabovaly globálně v reakci na vyjádření šéfa amerického Fedu, který signalizoval, že banka by mohla už letos utnout příliv levných peněz do ekonomiky.

Pražská burza částečně kopíruje celosvětově sestupný trend akciových trhů. Navíc prudce padají akcie těžařské NWR, které oslabily o téměř 17 procent a stojí 20,4 koruny za akcii. Akcie společnosti byly pod tlakem již ve středu, kdy je pod něj dostalo snížení cílové ceny Bank of America/Merrill Lynch až na 5,7 koruny. Další negativní zprávou pro NWR je podle Josefa Kohouta z Patria Finance to, že v pátek bude tento titul vyřazen z prestižního londýnského indexu. „Nepomohla ani informace o přerušení produkce ve společnosti Evraz Vítkovice Steel od července až do poloviny srpna,“ dodal analytik.

Ztrácely i velké emise, Telefónica ČR oslabila o více než osm procent, tradičně nejobchodovanější ČEZ o 1,17 procenta, akcie Erste Group odepsaly 4,26 procenta, Komerční banka 0,85 procenta, pojišťovna VIG klesla o 2,51 procenta.

Vývoj indexu PX za poslední rok

Vývoj indexu PX za poslední rokVývoj indexu PX za poslední rok | Patria OnlineZdroj: Patria Online

Pokles dnes zaznamenaly akciové trhy i jinde v Evropě, ale rovněž v Asii. Americké akcie pokračovaly v propadu a jejich hlavní indexy ztrácely v polovině obchodování přes jedno procento. Reagovaly na vyjádření, že americká centrální banka by letos mohla začít omezovat svou uvolněnou měnovou politiku. Za poklesem jsou i údaje naznačující zpomalení čínské ekonomiky.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance dnes bylo možné sledovat dosažení mnoha rekordů: „Asijské akcie (s výjimkou japonských) si připisují největší jednodenní pokles za dva roky. Obecně světové akcie (měřené globální indexem) si připisují největší jednodenní pokles za rok. Ceny amerických státních dluhopisů jsou nejníže za posledních 15 měsíců, jejich výnosy jsou nejvýš. Ceny zlata a stříbra jsou v blízkosti svého tříletého dna,“ uvedla. Také ona odkázala na vliv výše zmíněného vyjádření americké centrální banky a údajů z Číny. „Obchodníci si to vyložili jako zpečetění konce jakýchkoliv podnětů pro hospodářský růst,“ dodala.

Prudce oslabila také česká měna. Podle Šichtařové má koruna prostor pro další oslabení. „Ostatně totéž můžeme říct v podstatě o všech veličinách, které dnes oslabují - o akciích, o dluhopisech, o zlatu, o ropě,“ dodala.

Dolar tak podle Šichtařové naplňuje předpoklad, že právě konec takzvaného amerického kvantitativního uvolňování musí americkou měnu podpořit. „A ještě nějaký čas jej podporovat bude, dolar rozhodně má prostor být v dalších dnech ještě silnější,“ míní Šichtařová.