Pražská burza v týdnu oslabila o 1,7 procenta

PX

PX

Pražská burza v uplynulém týdnu opět oslabila, čímž dále prohloubila své půlroční minimum. Index PX klesl ve srovnání s minulým pátkem o 1,7 procenta na 955,30 bodu. Nejvíc se opět propadly akcie mediální firmy CME. Naopak nejlépe si v uplynulém týdnu vedly akcie výrobce cigaret Philip Morris. Předchozí týden akcie ztratily 2,1 procenta.

„První, nejen pro domácí parket zkrácený dubnový týden, se nesl ve znamení ústupu z rekordních úrovní akciových indexů. Především americké indexy byly pod tlakem slabších makroekonomických dat. Investoři se zaměřili rovněž na čtvrteční zasedání ECB, která však novější zprávy nepřinesla,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Vývoj indexu PX za poslední týdenGraf 5. 4. 2013.Graf 5. 4. 2013. | vrba@mf.cz

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byl Philip Morris ČR s nárůstem 4,4 procenta na 11.800 korun. Na ceně firmy se pozitivně projevily zveřejněné lepší než očekávané výsledky společně s návrhem dividendy 900 korun na akcii. Současně se blíží poslední den s nárokem na dividendu, kdy obecně roste zájem o jinak spíše řídce obchodovaný titul.

Naopak po třetí za sebou největší týdenní propad zaznamenaly akcie CME, jež přišly o 9,5 procenta na 75,10 korun. U firmy se neobjevila zásadní zpráva, a tak lze podle Vaníčka jen zopakovat spekulaci o tom, že slabé výsledky a rovněž výhledy na rok 2013 nenutí investory výrazněji o této akcii prozatím uvažovat.

Příští týden se investoři zaměří na začátek výsledkové sezóny za první čtvrtletí 2013. Ta může opětovně přinést více rozruchu do obchodování, a to především díky zveřejňování výhledu na celý rok. Konzervativnější výhledy by mohly přinést ústup z dosavadních rekordních úrovní akciových indexů. Proti jde pokračující a zvyšující se měnové uvolnění v hlavních ekonomikách světa. Rovněž italská otázka by se mohla opětovně vrátit do titulků s potenciálem nových předčasných voleb, což by rovněž přineslo zvýšenou rozkolísanost, odhadl Vaníček.

Anthony Denny se chystá na „áčkový“ důchod. Akcionáři zapláčou