Primární nabídka akcií ropné Aramco bude největší na světě. Získá tak 26 miliard dolarů

Saudi Aramco (ilustrační foto)

Saudi Aramco (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Ropná zařízení společnosti Saudi Aramco
Ropná zařízení společnosti Saudi Aramco
Ropná zařízení společnosti Saudi Aramco
Saudi Aramco (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Primární nabídka akcií saúdskoarabského ropného gigantu Saudi Aramco bude největší na světě. Firma ve čtvrtek oznámila, že stanovila cenu za akcii na horním konci uváděného rozpětí, tedy na 32 rijálů (téměř 200 korun). Při prodeji 1,5 procenta akcií tak Aramco z prodeje získá 25,6 miliardy dolarů (589 miliard korun).

Nabídka Aramco překoná primární nabídku akcií čínské firmy Alibaba. Ta v roce 2014 získala z prodeje akcií 25 miliard dolarů (574,9 miliardy korun). Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že by firma mohla využít také tzv. greenshoe opce, která umožňuje počet upisovaných akcií zvýšit, a z nabídky by v tomto případě mohla získat až 29,4 miliardy dolarů.

Tržní kapitalizace firmy bude činit 1,7 bilionu dolarů, a společnost se tak stane nejhodnotnější firmou s akciemi na burze. Nyní je jí firma Apple, jejíž tržní kapitalizace činí necelých 1,2 bilionu dolarů. Tržní kapitalizace však nedosáhne dvou bilionů dolarů, o což usiloval korunní princ Muhammad bin Salmán.

S akciemi by se mělo začít obchodovat ještě tento měsíc na akciové burze v Rijádu.

O nabídce akcií Aramco se mluví už několik let a byla netrpělivě očekávána. Nabídka je mimo jiné důležitá jako zdroj financování plánů korunního prince Muhammada bin Salmána, jehož cílem je snížit závislost saúdskoarabské ekonomiky na příjmech z ropy.

Aramco je největším producentem ropy na světě a na celosvětové produkci se podílí zhruba deseti procenty. Podnik loni vytvořil čistý zisk 111 miliard dolarů, což z něj učinilo nejziskovější firmu na světě.