Proč se investoři bojí rekordně levných akcií bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Investoři se obloukem vyhýbají akciím evropských bank. Olej do ohně přilila ve středu agentura S&P, která snížila hodnocení britské HSBC, Royal Bank of Scotland nebo švýcarské UBS. "Pryč od nich! Dnes by mě nikdo nepřiměl nakoupit akcie žádné evropské banky," říká Paul Casson z Henderson Global Equities.

Dokonce i někteří významní bankéři souhlasí: „Chtěl bych vidět investora, který by byl ochotný investovat větší obnos do britských bank,“ říká Stephen Hester, generální ředitel z části zestátněné Royal Bank of Scotland (RBS).

Smrtící kombinace vysoké expozice v dluzích eurozóny, obavy o financování a stále pravděpodobnější riziko recese vyvíjejí na bankovní akcie silný tlak. Od února tohoto roku přišly akcie evropských bank o více než polovinu své hodnoty.

Hrozba zestátnění

Než aby se nechali investoři zlákat výhodnými valuacemi, mají obavy ze zestátnění. Commerzbank, německá banka již ze čtvrtiny vlastněná vládou, se stala terčem diskuzí investorů po zprávách, že její nedostatek kapitálu převyšuje očekávaných 5 miliard eur.

„Když uvažujete o možnostech, jak by banka mohla navýšit kapitál o několik miliard, přičemž o ni na trzích není zájem ze strany investorů, jediným možným východiskem bude majorita státu,“ říká Stefan Stalmann, analytik RBS.

Dobré zprávy pro banky jsou zatím v nedohlednu. Nedávné zátěžové testy odhalily, že evropským bankám chybí 106 miliard eur kapitálu. Navíc je tato suma obecně vnímána jako příliš nízká vzhledem k mimořádným událostem, které se na trzích v posledních týdnech a měsících dějí.

Banky kvůli regulaci nahromadily ve svých rozvahách státní dluhopisy. Jejich cena v posledních dvou měsících rapidně klesla.

„Politická odezva na kritickou situaci bank je volání po ještě větší rekapitalizaci. To je pro investory hrozba, která je od nákupů akcií bank dále odrazuje,“ říká Jon Peace, analytik Nomury.