Světové centrální banky společně podpoří bankovní sektor

ilustrační foto

ilustrační foto

Světové centrální banky dnes ohlásily koordinované kroky ke zvýšení likvidity v bankovním systému. Chtějí tak zmírnit napětí na finančních trzích, vyvolávané dluhovou krizí v eurozóně. Oznámení připomíná obdobné koordinované akce centrálních bank v době hypoteční a finanční krize let 2007 a 2008, kdy byly ochromeny trhy mezibankovních úvěrů. Euro v reakci na zprávu výrazně posílilo vůči americkému dolaru.

Evropská centrální banka spolu s americkým Fedem a centrálními bankami Británie, Kanady, Japonska a Švýcarska zlevní komerčním bankám přístup k dolarům a podle potřeby jim umožní pohotově čerpat i další měny, uvádí se ve společném prohlášení bank.

„Je to jasná známka toho, že politici začínají brát dluhové problémy v Evropě opravdu velmi vážně,“ řekl analytik Boris Schlossberg ze společnosti GFT.

Od pondělí 5. prosince centrální banky sníží komerčním bankám o půl procentního bodu náklady na dolarové swapy, v nichž banky získávají refinanční dolarové úvěry. To podle analytiků sníží finanční napětí, které nyní kvůli dluhové krizi zažívají zejména evropské banky.

„Snižuje to náklady financování v dolarech a jiných měnách - je to sice malé, ale je to vzpruha pro ziskovost bank a dává jim to lepší šance na posílení kapitálové přiměřenosti,“ řekl agentuře Reuters Christian Schulz z Berenberg Bank.

Finanční trhy na zprávu reagovaly prudkým růstem rizikových aktiv jako akcií, kurzu eura a ceny ropy a dalších komodit, klesal naopak kurz dolaru a ceny německých a amerických státních dluhopisů.

„Vidíme velké napětí v globálním bankovním systému a oni chtějí učinit preventivní zásah. Skutečnost, že je to koordinovaný krok, trh překvapila a zvýšila zájem o rizikové obchody,“ upozornil Schlossberg.