Prodej majority v Bakalových bytech vynese až sedm miliard

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu Zdroj: Mlada fronta E15

Společnost Domus, která vlastní desítky tisíc bytů z někdejšího majetku OKD, ohlásila parametry primární emise akcií (IPO) na amsterodamské burze. Zájemci o investici do moravskoslezských bytů budou moci podávat nabídky na akcie Domusu v cenovém rozmezí 16,50 až 20,50 eur. Výnos z uvedení bytového fondu OKD na burzu tak může podle agentury Reuters dosáhnout až 250 milionů eur (tj. bezmála sedm miliard korun).

Domus je součástí skupiny BXR, jejímž spoluvlastníkem je podnikatel Zdeněk Bakala. Jádrem emise bude prodej bezmála 10 milionů již existujících akcií Domusu, čímž klesne vlastnický podíl BXR v bytovém fondu na 45 procent. Prodej majoritního balíku akcií může skupině BXR vynést kolem 202 milionů eur (5,5 miliardy korun), zbytek hodlá současný vlastník získat prodejem nových akcií.

Podle expertů může stát za ochlazením zájmu BXR o bytový fond dlouhodobé politické napětí, stejně jako možná příprava Bakaly na další kapitálový vstup do těžařské společnosti NWR, jež se potýká s existenčními problémy.

Nájemníci mají smůlu

Domus v rámci oznámení svých budoucích záměrů nezmínil nic, co by se týkalo privatizace bytů, na kterou řada nájemníků toužebně čeká. „Nájemníci lačnící po privatizaci tak dle očekávání zůstávají stranou,“ dodává Zendulka. Nevyjde ani případný záměr drobných investorů nakoupit akcie „svého“ bytu. Úpis je totiž striktně určen jen pro velké institucionální hráče.

„Nelze opomenout možný záměr Bakaly chránit svou investici před případnými politickými riziky. V primární emisi lze ovšem také hledat i možný krok k získání prostředků na posílení kapitálové pozice NWR,“ uvádí Jiří Zendulka z BH Securities.

Manažerem vstupu Domusu na burzu je americký JPMorgan, který řídil i vstup NWR na akciové trhy v roce 2008. Podle zprávy společnosti RPG Byty činila hrubá hodnota aktiv firmy ke konci loňského roku kolem 894 milionů eur (24,5 miliardy korun), společnost dosáhla loni zisku EBITDA 57 milionů eur (přes 1,5 miliardy korun), na pronájmu bytů pak RPG v loňském roce utržilo bezmála 78 milionů eur (2,2 miliardy korun).