Propad eura se zastavil nad hladinou 1,3 dolaru

Funny euro, ilustrační foto

Funny euro, ilustrační foto

Společná evropská měna se dnes snažila korigovat včerejší ztráty. Dařilo se jí to jen s malým úspěchem, ale vyhoupla se zpět nad hladinu 1,3 dolaru za euro, kde se držela po většinu včerejší obchodní seance. Během odpoledne se euro dostalo na intradenní maximum na úrovni 1,305 dolaru za euro.

„Měnový pár eurodolar se tento týden poprvé od 12. ledna propadl pod psychologicky důležitou hranici 1,3 dolaru za euro,“ připomíná Ondřej Hartman ze společnosti FXStreet.cz. Důvodem jsou neutuchající obavy ohledně budoucnosti eurozóny v souvislosti s dluhovou krizí.

„Investoři čím dál více ztrácejí důvěru v možnost rychlého vyřešení dluhové krize a zároveň spekulují o tom, že ratingové agentury by mohly v brzké době snížit ratingy dalších členských zemí eurozóny,“ dodává Hartman, který si myslí, že společná měna se momentálně přibližuje k zóně 1,2875 dolaru za euro, což je minimum letošního roku.

„Tato úroveň bude pro další vývoj naprosto klíčová. Pokud bude proražena, tak se dočkáme dalších výprodejů, naproti tomu pokud od této úrovně odrazí, tak můžeme očekávat korekci k vyšším cenám, alespoň do konce tohoto roku,“ dodává Hartman.

Vývoj v příštím roce bude záviset nejen na vývoji dluhové krize, ale také na měnové politice v USA a eurozóně. „Americký Fed v polovině roku přestal s kvantitativním uvolňováním, které bylo jedním z hlavních důvodů slábnutí dolaru v první polovině roku. Své místo přenechal ECB, která od té doby nakoupila dluhopisy za více než 100 miliard eur a snížila úrokové sazby o půl procenta,“ připomíná Jaroslav Brychta, hlavní analytik XTB Brokers.

„Jak se zdá, ECB v nákupech dluhopisů bude muset pokračovat i nadále, a tak může zůstat evropská měna pod tlakem minimálně tak dlouho, dokud Fed nepřispěchá s dalším rozvolněním měnové politiky,“ dodává Brychta.