Prudký propad akcií Nikola pokračuje. Bublina praskla, hodnotí analytik

Nikola One

Nikola One Zdroj: Nikola Motors

Nikola One
Nikola Motor Company chystá dva tahače poháněné vodíkem a bateriemi
Nikola Motor Company chystá dva tahače poháněné vodíkem a bateriemi
Nikola Motor Company chystá dva tahače poháněné vodíkem a bateriemi
Akcie společnosti Nikola, která slibuje komercializaci vodíku v dopravě, nezadržitelně klesají.
8
Fotogalerie

Akcie společnosti Nikola, která slibuje využití vodíku v dopravě, nezadržitelně klesají. Nyní se jejich akci obchodují za zhruba 18,3 dolarů, což je o 15 procent méně než ve středu.

Hodnota firmy klesá už druhý týden po sobě a dle odborníků tím sešup nekončí. I přes poslední vývoj na burze doporučuje akcie prodávat například analytik finanční společnosti Wedbush Dan Ives. „Riziko, že akcie dál poklesnou, nyní přehluší jakoukoliv pozitivní zprávu,“ odůvodnil pro server MarketWatch. Cenu akcie technologické firmy vidí kolem 15 dolarů.

Firma zažívá zřejmě nejtěžší dny ve své historii. Společnost Hindenburg Research totiž Nikolu obvinila, že zkreslovala parametry technologií, kterými disponuje, a údajně tím podvedla akcionáře. Případem už se zabývá ministerstvo spravedlnosti USA a Komise pro kontrolu cenných papírů, přičemž samotná Nikola většinu obvinění odmítá.

Automobilka ale zároveň připustila, že se jednoho zkreslení informací dopustila. A to když tahač Nikoly v prezentačním videu nejel na vodík, ale na gravitaci – protože jel z kopce.

Obraz společnosti byl natolik poškozen, že svou rezignaci následně oznámil i zakladatel společnosti Trevor Milton, což představuje další důvod k poklesu hodnoty společnosti.  "Zatímco v červnu byly akcie firmy Nikola miláčkem investorů a jejich hodnota raketově rostla, o několik měsíců později došlo k prasknutí bubliny," hodnotí současné dění na burze hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Analytik Ives se domnívá, že pochybnosti kolem Nikoly, a tedy i nízká hodnota akcií, setrvají do doby, než firma vyvrátí veškerá zbylá nařčení. „Nikola jen pálí hotovost, nemá žádné příjmy a na trhu jí mezitím roste konkurence,“ dodal Ives.

I přes současné problémy je hodnota akcií společnosti Nikola na dvojnásobku oproti začátku roku. Poklesu cen akcií v posledních dnech čelí i konkurenční Tesla, která od pondělí ztratila 15 procent. Nyní se její jeden kus cenného papíru prodává za 380 dolarů.

Prohlédněte si, s jakými vizemi Nikola přišla: