Ranní přehled podle Bloombergu: Naděje pro brexit, zemětřesení v Renaultu, hledání rumunského premiéra

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Brexitový průlom

O dohodě ještě nemůže být řeč, ale i tak jde o významný milník na cestě k brexitu: britský premiér Boris Johnson a jeho irský protějšek Leo Varadkar prohlásili, že se před koncem měsíce dokážou dohodnout a umožnit tak odchod Velké Británie z Evropské unie. Ačkoliv ani jedna ze stran neuvedla žádné podrobnosti, předmětem jednání byl zřejmě především budoucí režim na hranici Irské republiky a Severního Irska, které je součástí Spojeného království. Libra v reakci na zprávu zaznamenala největší jednodenní růst za posledních sedm měsíců.

Celní dohoda na dosah

Akcie na asijských trzích rostly v reakci na prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že jednání o clech s Čínou postupují „velmi dobře“. Obě strany se zřejmě pokusí uzavřít přechodovou dohodu, přičemž řešení nejvíce sporných témat nechají na později. Index Hang Seng hongkongské burzy posílil o 2,34 procenta.

Evropský volební víkend

Východ Evropské unie čeká rušný konec týdne. V neděli budou voliči hlasovat v polských parlamentních volbách, předpokládá se, že svou pozici obhájí vládní strana Právo a spravedlnost. Zatímco Polsko čelí opakovaným žalobám Evropské unie kvůli oslabování vlády práva v zemi, trhy se výsledků voleb nijak neobávají. Ostatně ekonomika stále roste téměř pětiprocentním tempem. Jiným případem je Rumunsko, kde po pádu sociálnědemokratické vlády nastává hledání už 17. premiéra za posledních třicet let. Ten bude mít za úkol dovést zemi k předčasným volbám.

Renault mění vedení

Francouzská automobilka Renault připravuje odvolání svého šéfa Thierryho Balloreho. Jen před několika dny přitom vybrala nového generálního ředitele i partnerská automobilka Nissan. Aliance se tak zjevně snaží definitivně zavřít dveře za érou Carlose Ghosna a obnovit vazby zpřetrhané kauzou daňových podvodů bývalého šéfa. Renault pravděpodobně do svého čela  dočasně jmenuje finanční ředitelku Clotilde Delbosovou.